| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Waldorfská škola

(?)
[<<Předchozích 190] Názory 191200 z 647  [Dalších 447 >>]
Tragika 61116
24.1.2012 18:03:59
Takyjedna, já se určitě vyjádřím podrobněji.

Waldorf mi byl velmi blízký a i proto jsem dala syna do waldorfské školky. Synovi se ve školce nelíbí, ale jemu by se nelíbilo v žádném kolektivu.
Na waldorfu vidím tyto problémy.
1. Školu bych volila podle sebe a ne podle dítěte, což je primárně špatně. Já bych byla v takové škole šťastná. Jenže se nepíše rok 1973 ( to jsem nastoupila na ZŠ). Život na nás klade stále větší a větší nároky a ,, waldorfská rezervace,, jednoho dne skončí. Co pak dál? Waldorfská SŠ, která je na bídné úrovni, srovnatelné s učňákem? Nevyčte mi jednou syn, že jsem ho už na startovací lajně diskvalifikovala?

2. Vzdělávací systém se může jmenovat různě. Není to až tak podstatné. Podstatná je osoba učitele. Na waldorfských školách jim ve velké většině chybí potřebné vzdělání a ne vše lze dohonit předením na kolovratu, plstěním, pletením a vyřezáváním.
Anglický jazyk učí v Jinonicích nadšená matka s příšerným akcentem.
Ve vyučování se skáče z kozy na vůz a opačně, chaos...... Toť můj poznatek z výuky ( celkem jsem během tří let zhlédla x desítek hodin výuky ve WŠ).
Který učitel je odborníkem napříč všemi předměty? Který tyto předměty dokáže dítěti přiblížit tak, aby ho zaujaly? Takového neznám.
Znám dvě waldorfské učitelky, které dle mého nejsou duševně zdrávy ( x rodičů po tomto zjištění své děti odeslalo jinam).

3. Mám hodně waldorfských přátel, kteří mají většinou 3 a více dětí. (To je běžný vzorek waldorfské rodiny).
Byla jsem 2x na školce v přírodě (jezdí celé rodiny) i na různých výletech waldorfských rodičů. Jak bych nejlépe a krátce děti a rodiče hodnotila?
Napíšu, jak to vidím já a předem podotýkám, že se můj popis vztahuje na 90% w. rodin.

Děti rostou jako dříví v lese. Rodiče nechávají všemu volný průběh a spoléhají na to, že se situace nějak vyvrbí. Představa, že jejich dítě bude navštěvovat klasickou ZŠ je děsí. Já si myslím, že vím proč.
Každodenní příprava do školy, domácí úkoly, kontrola sešitů, učebnic.....
To tihle rodiče fakt nedávají a na waldorfu to po nich nikdo nechce.
Ve školce byly děti, které rodiče poslali na celodenní výlet do hor bez pořádného obutí, bez svačiny...
Ono se to nějak vyřeší.
Po schodech horského penzionu se plazila nemluvňata ( rodiče byli o tři patra níž a plstili), dvě děti se ztratily v lese ( rodiče je nepostrádali dvě hodiny). Jiné děti si hrály v řece, která měla 5 stupňů a třímetrový neohrazený můstek nikoho nevzrušoval. Jeden hoch se tam ošklivě zranil.
Viděla jsem akci alias Líný rodič v přímém přenosu.
S dětmi nikdo nedělá předškolní přípravy a i proto by obtížně obstály v klasické ZŠ v porovnání s vrstevníky.

Je toho fakt hodně, co bych ještě k tématu mohla napsat, ale nejsem si jistá, zda to bude někdo číst.

carolyn
  • 
24.1.2012 10:19:06
děkuji moc za Tvůj pohled na věc, velmi jsi vystihla moje "obavy" ... jsem na 90% rozhodnutá, že půjde do klasické ZŠ, i když "výběr" mě stále nevím jak to napsat "dostává" spíš v negativním slova smyslu... nevím, jestli to tak moc prožívám, ale když jsem syna viděla u zápisu, počítá (včetně násobení), čte, nevím opravdu co bude dělat mezi většinou 8 letými dětmi (kvůli věkovému rozdílu bych ho nedala hned do 2. třídy), které se vším začínají... na každé škole nám řekli, jak se "věnují" nadaným dětem - většinou tak, že jim dají úkol navíc do lavice - ale stále mi chybí ta interakce učitel - žák / žák - učitel ... bohužel dětí je letos hodně a pokud ve třídách ještě bude více dětí vyžadujících víc pozornosti a práce , mám celkem obavu jak to u nás nakonec se školou dopadne...
takyjedna
  • 
23.1.2012 14:45:49
Carolyn, já bych ho tam nedávala.. ., sice by to chtělo si popovídat přímo s jeho případnou budoucí učitelkou…, ale bála bych se… já mám take nadaného syna, moc rád tvoří, i s vlnou apod., jsou aspekty, které se mi na waldorfu líbí… rozvoj tvořivosti, ranní hraní na flétnu, i to duchovno…, ale ty waldorfské učitelky dost často nechápou, že děti mají rády i něco jiného než šermování dřevěným mečem, nebo nekonečné hraní na víly…, jsou děti, které se prostě rádi od malička učí… , nebo si rády hrají s Legem, nebo nějakou holčičí plastovou růžovou příšerností…, bacha na to…
Navíc je v této škole důležité se zapojit i jako rodič, což mě by nevadilo v rámci pomoci synovi s výrobou učebních pomůcek apod., pomoci při jarmarku apod.,ale mnohem horší je někdy vydržet ty opravdu waldorfské fanatiky, pokud bys s nimi byla v častějším kontaktu a tak úplně neměla ty lesanské hodnoty…,
Ale je to na tobě…, já se waldorfu dotýkám jen zlehka přes známé nebo přes občasnou otevřenou akci…, pro mně jako “kroužek” dobrý, ale náš životní styl je trochu jiný.. – záleží tedy, jak moc tolerantní a otevření u vás jsou…, a to matematické nadání…, pochybuji, že ho budou nějak víc individuálně rozvíjet nebo podporovat…, spíš budou vyvažovat osobnost…
Mrzí mě, že se ještě nevyjádřila Tragika, asi se už nevyjádří.., ale asi jsem prošla podobným vývojem, I když stoprocentní waldor f přívrženec jsem nebyla nikdy
carolyn
  • 
23.1.2012 11:01:16
díky za tuto diskuzi, nemáte náhodou někdo zkušenost s Příbramskou WŠ??? Máme syna - v PPP diagnostikovaného jako mimoř. nadaného na matematiku a čeká nás první třída, opravdu hodně zvažujeme kam ho dát do školy, přemýšlíme i o WŠ, ale po tom co jsem tu pročetla příspěvky asi budeme muset na klasickou ZŠ i když jsme byli na DOD a WŠ je opravdu moc pěkná (samozřejmě jde především o znalosti, bohužel v tom si stále nejsme s WŠ jisti), bylo nám s mužem líto, že takové školy za nás nebyly....
ALL 4469
22.1.2012 20:41:03
Tragiko, taky by mne zajímalo, na základě čeho vlastně ten obrat či vystřízlivění... Jestli nechceš veřejně, tak třeba na mail? Díky!
lenabarca 55318
21.1.2012 23:47:48
Máte někdo zkušenost s Waldorfskou školou v Olomouci????
Lenka
  • 
21.1.2012 13:24:41
Myslím kontakt na TRAGIKU :)
Lenka
  • 
21.1.2012 13:19:54
Dobrý den,
mohu Vás poprosit o kontakt??? Ráda bych si s Vámi popovídala. Předem moc děkuji.
Líza 17721
20.1.2012 16:28:35
Píšeš, že se změnil tvůj pohled na waldorfské školství a že jsi vystřízlivěla.
Tragika 61116
20.1.2012 12:42:00
Lízo, co konkrétně mám konkretizovat?
[<<Předchozích 190] Názory 191200 z 647  [Dalších 447 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.