Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| CPO | 111394 |
|
2.7.2013 12:47:59
Ad "vedení k pořádku odmala"
![]() Já jsem coby vzorná matka měla v prvních letech života dítěte doma jak pořádek, tak vzorně vedené děťátko, které se radostně třepalo na jakoukoli užitečnou pomoc mamince, asi tak do zahájení školní docházky, nebo možná do nějakých 5ti let. Prostě dokud to nepobralo "vlastní rozum". Pak se rozhodlo, že má pořádek na háku, páč má na starost důležitější věci. Jako jo, pod násilím a jednou za čas uklidí, ale dobrovolně a průběžně NE. |
| Xantipa. | 34439 |
|
|
2.7.2013 12:45:06
Radko - a co s tím uděláš? Pokud začne dcera v dospělosti shromažďovat, tak co uděláš? Nemůžeš nic, zrovna tak s ní nehneš, dokud je dítě, pokud ona nausoudí, že by to byla potřeba /trochu uklidit/.
|
| MiliP | 110964 |
|
|
2.7.2013 12:42:40
Mapat - myslím, že jsem to pověsila na Creu - ale je to celkem jedno. Já ti naprosto věřím, že k tomu byla vedená a nechtěla jsi to po ní ze dne na den. Spíše mne zajímá ten "systém" jak k tomu byla vedená. Nechci útočit - je to opravdu čistě otázka. Všeobecně si myslím, že tento problém řeší hodně rodičů.
|
| Mapat | 109192 |
|
|
2.7.2013 12:40:17
Benin: ale tohle všechno dělám. Nepošlu ji do pokoje, ať uklízí. Vím, že si neví rady, neví ze kterého konce začít. Takže dávám konkrétní pokyny. Jenže prostě už nechci nad ní pořád stát jak dráb a říkat: zvedni to lego, poskládej si to tričko, odnes ten hrnek. Zabírá to hrozné množství času, jejího i mého. Potom si nemůžeme hrát, protože já musím chystat večeři, která by mohla být mezitím už nachystaná, kdybych ji pořád nedirigovala.
Ptám se tady proto, že už si přestávám být jistá, zda nemám neadekvátní požadavky, ale prostě si myslím, že v tomto věku už je dost velká na to, aby věděla, že pyžamo se ráno na pohovku nehází. Vysvětluju, že hodit ho tam dá stejnou práci, jako pohodit ho na postel, ale na posteli to nikomu vadit nebude. Pohovka je společný prostor a kromě toho, že to nevypadá dobře a bude se to tam válet celý den, tak to pyžamo bude muset nakonec odklidit ten, kdo si tam bude chtít odpoledne sednout. Jestli to v sedmi letech slyší každé ráno, jak je možné, že jí to v té hlavě nezůstane? Poslouchá to už 4 roky, minimálně 5 dní v týdnů, 10 měsíců v roce |
| Mapat | 109192 |
|
|
2.7.2013 12:33:19
milip: píšu, že je k tomu vedená od mala, ale efekt žádný. Nebylo to tak, že bych za ni všechno dělala a najednou v šesti letech bych bouchla do stolu a řekla: odteď TY!
|
| MiliP | 110964 |
|
|
2.7.2013 12:32:10
A když byla dcera malá jak jste uklízely či udržovaly pořádek? Ono motivace je věc jedna, naučené chování věc druhá. Navíc v pubertě si myslím, že je pak jakákoliv naučená vlastnost na chvíli často vyřazena z provozu.
|
| Suza007 | 91095 |
|
|
2.7.2013 12:31:17
Mapat,
pokud budu soudit podle sebe, tak z toho tvoje dcera nikdy nevyroste Já jsem přesně takový bordelář, co nechá věci tak, jak mu odpadnou od ruky. A teď si vezmi, že manžel je to samé a starší dcera k tomu má taky sklony. Děsná kombinace ![]() Jediné co pomáhá, je uklízet dřív než je nepořádek příliš velký. Třeba každý večer společně s dětmi poklidit hračky, každý týden vyluxovat atd. Ale já musím napřed donutit sama sebe a pak ještě manžela a děti, takže je to pro mě vážně těžké. Ale na druhou stranu mě ten nepořádek tolik nerozčiluje ![]() |
| koxtry | 111191 |
|
2.7.2013 12:26:52
máme doma.
Jediné, co pomohlo - snížit tlak, nevyhrožovat, nenaléhat a nepodmiňovat, ale každý večer zavést desetiminutovku úklidu. Sedím u M. v pokoji, ona uklízí, když se zasekne, tak jí jemně připomenu, co má dělat, a na případné nedostatky upozorňuji vtipnou formou (např. támhle se ještě plíží ponožka, bacha, ať tě nerafne do nohy, je nějaká naštvaná). Za půl roku perné práce je schopná svůj pokoj jakž-takž zvládnout sama, ale chce to opravdu pravidelně každodenně, jak jsme týden vynechali, zase byla v koncích a "neviděla" odložené šatstvo mezi stohy rozstřihaných papírků. A je jí osm. A pokrok taky vidím v tom, že sama je schopná vyhodnotit, že v uklizeném pokoji se jí líp žije, všechno najde a nebloudí mezi hromadami krámů. |
| radka |
| • |
2.7.2013 12:26:43
no já si myslím, že ji nenamotivuješ nijak, ale že to bude muset být povinnost nebo přinutit i formou zákazů nebo tak
domácnost musí hovět všem, a jestli další členové rodiny trpí, je to špatně mamince vadí to a to, nebo nebudu si s tebou povídat, dokud nebudeme žít v přijatelném prostředí pomáhat jí vytvářet takové prostředí - mít co nejmíň věcí na hromadění, hadry neuklizené pomoct uklidit nebo schovat - tak snad by nechodila nahá? mi to vadí dost, dcera je něco jako tvoje, já sem tam vyteču s nervama, protože mám ráda řád ve smyslu když je kolem mne útulno a taky nesnáším to věčné hledání něčeho sama hledám způsoby, jak na to u nás funguje televize jako zákaz, ale zase nesmím toho po ní chtít mnoho nebo vše najednou, cítí se ztracená, takže třeba dneska stůl a knížky, další den zas něco jiného - nikdy není uklizeno super, ale postupně dost mě děsí, že bude po tchýni (psala jsem výše) složky na sešity už jsem vzdala, žákovská orvaná, sešity po tašce oškubané, každý den jsem je dávala s ní do složky, marná snaha, ze školy zas jak popelnice... |
| radka |
| • |
2.7.2013 12:19:09
je hezké se utěšovat tím, že jednou to přejde
no nebo taky ne - viz má tchyně, její barák je prostě skladiště zralé na deratizaci ona to nevidí nebo nechce vidět a když jsem se tam snažila něco uklidit ve smyslu nedá se tu ani najíst tak o mně prohlásila, že jsem samá hygiena a proto jsou moje děti alergici, protože furt čistíme (máme přiměřenou domácnost, její vypadá už skoro jako v těch tv pořadech máte doma uklizeno apod.) |
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.