| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze :Diskuze : podle měsíce narození : listopad 2004

Popovídejte si s ostatními, kteří mají stejně staré děti nebo stejný měsíc porodu!
  (?)
[<<Předchozích 220] Názory 221230 z 9561  [Dalších 9331 >>]
Misa-Verca02,Natalka04,Lukas07 11599
16.12.2009 16:17:32
Holky ja,kdyz to ctu,tak mam proti vam nicotny problemy.Nejaky problem u nas je,ale je opravdu asi jenom maly,aspon podle toho,co ctu.Takze na jednu stranu mne to uklidnilo,na druhou si pripadam jako dost neschopna matka.Vy pracujete na zlepseni takovych zavaznych veci a ja nedokazu pracovat s tim,co mam doma....
Leny,Laila 11/04,Sabrina 10/07 14675
16.12.2009 12:31:35
Macčí, moc hezky jsi to popsala! A také jsi mi udělala radost, že by byla Sabri podle tebe ten v té lehčí formě autismu, ale kdo ví, jen je to hezký si to přečíst :-) ... Je to těžké, strašně těžké to diagnostikovat. Kór když psycholog vidí to děcko jen chvíli. Proto jsme právě objednaní ještě ke Krejčířové a do Aply.
Hrozně ráda bych se s vámi někdy sešla, musíte se prostě "JEN" uzdravit :-D Maličkost, viď? ;-)
macčí,Matyáš04,Richard08 25822
16.12.2009 12:29:08
KOPÍRUJI:
Děti s Aspergerovým syndromem mívají obdobné problémy jako děti s autismem. Intelektově jsou dobře vybavené, některé jsou i výrazně nadané (naučí se samy číst, rozeznávají brzy číslice či písmena, umí citovat z encyklopedií, hrají šachy, ovládají počítač, mají vynikající mechanickou paměť).

V pěti letech odpovídá slovní zásoba a schopnost vyjadřování věku. Řeč některých dětí je příliš formální a připomíná mluvu dospělých. Děti s Aspergerovým syndromem mívají problémy v chápání sociálních situací, obtížně se vžívají do myšlení a pocitů druhých lidí.

V komunikaci jsou jednostranně zaměřené, mají potíže chápat humor, ironii, metafory, nadsázku. Do kolektivu vrstevníků se zapojují s obtížemi, patří mezi samotáře nebo se chovají natolik odlišně, že nejsou ostatními dětmi přijímány. Často bývají velmi neobratné, mívají potíže s psaním a tělocvikem. Výchova dítěte s Aspergerovým syndromem je velmi obtížná, frekventovaně se vyskytují vývojové poruchy chování, hyperaktivita, poruchy pozornosti a nedostatečná kontrola emocí. V dospívání mohou trpět depresemi, mají sklony k sebepodhodnocování.

16.12.2009 2:28:49
Moc dekuju za vysvetleni.Ja prave potrebuju takovej trosku vic "lidsky " vysvetelni,nez to,co se doctu.
A co jsou typicky znaky toho Aspergeragova syndromu?
macčí,Matyáš04,Richard08 25822
16.12.2009 0:12:19
Míšo,
od obou dgn. existují různé stupně a jsou i možné kombinace s dalšími postiženími jako jsou retardace,ADHD,LMD a pod.
V podstatě vývojová dysfázie je jakékoliv postižení ,které způsobuje dysfázii(zpoždění) ve vývoji dítěte - řeč ,motorika a pod.
V jednoduchosti vývojová dysfázie řeči může postihovat obě složky řeči - příjem(receptivní - dítě nerozumí) nebo výdej (expresivní - dítě rozumí,ale nemluví). Obě složky mohou být "porouchané" samostatně nebo bohužel i kombinovaně .... to je samozřejmě horší verze.
Autismus je porucha mentálního vývoje,kterou doprovázejí specifické vzorce chování - nejznámější jsou chybějící oční kontakt,typické jsou například jak psala Leny kývavé pohyby,točení,rituály apod. ,lpění na sterotypech,špatná snášenlivost změny prostředí a rituálů.Typická je (jak opět zmiňovala Leny) neúčelová hra - bouchání dvířky,stavění věcí do dlouhých řad nebo sloupců,obrazců a pod. Ale na autismus se nespecializuji,tak je to jen nástin.
Důležitou otázkou při dgn. u těchto poruch a pozdějším vývoji dětí je míra intelektu,pokud je snížený je integrace do normální společnosti obtížnější.Proto se i u malých dětí dělají IQ testy.

Dalším rozdílem (podotýkám,že je důležitá míra postižení) mezi autismem a vývojovou dysfázií je ,že autismus je porucha trvalého charakteru,kterou je možné cílenou prací s dítětem přiblížit normálu,ale nikdy nevymizí.Přesto v závislosti na dalších faktorech,je možné že někteří lidé s autismem se mohou rozvinout tak,že jejich obtíže nebo odlišné chování nejsou tak nápadné .

Vývojová dysfázie (podotýkám,že je důležitá míra postižení)jak název napovídá je zpoždění,které je možné cílenou prací naprosto vymazat,tedy pomoci dítěti dostat se na správnou úroveň,bez toho aby byla patrná nějaká porucha.

V tak raném věku jako je Sabrinka (i ve 3,5 letech jak obyl Mates) je velmi obtížné tyto dvě dgn. odlišit a zvládne to jen skutečně zkušený odborník.Protože velké množství symptomů může být stejných nebo velmi podobných,také některé klasické symptomy nemůsí být přítomny vůbec nebo jen velmi nezřetelně.
Navíc vývoj dítěte je věc,kterou nelze nacpat do tabulek i když se o to mnozí snaží,ono bohužel se ale podle něčeho řídit musí.

Pro příklad uvedu zvláštní formu autismu Aspergerův syndrom,který je často dgn. až u školních dětí - přestože je to vrozená vada,přítomná již od narození. Nebo velmi zajímavou formou autismu je atypický autismus ("lehčí "forma autismu,jsou narušeny jen některé rysy) .... což tedy LENY pokud autismus u Sabriny tak tento,ale já tomu nevěřím,i když ji neznám ... jen z Tvého popisu.

Ta chybějící řeč je velmi markantním znakem (ta se u Aspergera nevyskytuje ) proto se setkává dgn autismu a vývojové dysfázie právě u nemluvících dětí.
U chybějící řeči se,ale může také jednat o pouhé zpoždění řeči,což je kupodivu úplně jiná dgn. než vývojová dysfázie.

No zjednodušeně,je to velmi složité ..... pokud vás bude něco zajímat,ptejte se a pokud budu vědět odpovím.Bohužel to co vím je tak na úrovni jako by jste v dějepise věděli,že existoval pravěk, středověk a novověk.
15.12.2009 21:31:35
Ty jo tak ja nevim,ale tohle treba delala Natalka,s tim tocenim,s tema ocima,ale zase dobre spala.Ona se teda netocila,ale skakala.Lukas si zase vubec nehraje a spac je hroznej.My teda nikdy na zadnym vysetreni nebyli,ale je fakt,ze divnej pocit z jsem s toho mela.
Kuratko ja nevim,co je a neni pravda,co se penez tyce.Jenom vy jedno.V CR je spoustu neprejicnych,zavistivych a pomlouvacnych lidi,takze jedna pani povidala...nevim....mozna jsem moc duveriva.Ja jsem poslala aspon neco malo.At ma penez kolik chce,i klidne vic nez kdokoliv jinej.Klarce to zdravi nevrati a manzela ji to taky nevrati.
Leny,Laila 11/04,Sabrina 10/07 14675
15.12.2009 17:28:17
Holky, o té Klárce nevím, je to strašný :-(

Co se týče těch autistických znaků....
Tak například říkala, že to, že se pohupuje z nohy na nohu je jeden ze znaků (to dělal i Rain man), nebo když je nervozni, tak se začne točit dokolečka a dá přitom oči do šikma, jakoby koukala hodně vpravo a točí se přitom. To začala dělat teprve před týdnem, že když se uhodí nebo pláče, tak se takhle roztočí, tam to také zrovna předvedla. Dále to, že špatně spí. Taky zkoušela, aby malovala na papír čáru svisle, protože sama si malovala jen vodorovně. Ona to po ní nezopakovala a malovala si dál vodorovně. Pak jsme si něco povídaly dál a najednou Sabrinka začala malovat svisle a to prý je to opakování se zpožděním, co dělají autisti. Také to, že si nehraje účelově. Nechtěla tam nakrmit panenku, nebo nenavlíkala kroužky na takovou tyčku, ale místo toho je pohazovala po stole a poslouchala, jak bouchají. Tak tohle neúčelové hraní je prý také typické pro autismus. Doma otevírá a zavírá skříňku, šuplíky, vyhazuje knížky, ale nechce si v nich číst a prohlížet si je. Už teď nevím, co ještě... Zase má ale bez problémů oční kontakt a není rituálistka. Ale to také všichni autisti nejsou. Takže fakt těžko říct.
Doufám, že nám ještě poradí Dr. Krejčířová v tom únoru.
Kuřátko 04 16426
15.12.2009 17:23:35
Míšo, co se stalo s jejím manželem je děsný a je mi z toho špatně, jen si na to vzpomenu.
Já mám jen nějaké informace ohledně peněz, ale to se fakt nedá psát, protože by to mohlo vyznít hůř než je to myšleno. Možná je superžena, která stíhá plno věcí kolem rodiny a plno času trávit u počítače.

V každém případě jakékoliv postižení dětí je smutné, jakákoliv smrt je hrozná.
Jana + 4 16678
15.12.2009 15:23:26
Míšo, jsem ráda, že jsi to tu napsala, i když jsem o tom sama věděla. Na Dinu moc myslím, i když ji znám taky jen z klárčiných stránek. Neumím si ani trošku představit podobnou tragedii, je to šílené.
15.12.2009 14:56:07
Lenny moc me to mrzi.Je to boj na dlouho,ale vy to holky urcite zvladnete.Muzu se zeptat,jaky vsechny ma "priznaky"? Psala jsi,ze ma nebo dela spoustu veci,ktery jsou pro ty dve nemoci typicky....
A jeste jak se mezi sebou ty dve veci lisi? Nemam v tom moc prehled.

Ja mam taky porad problemy s Verunkou,ale jinyho razu.Ale psychologickej problem tam urcite je.Ovsem bylo by to na tak dlouhy lokty a stalo by nas to tady tolik penez,ze s ni nikam nejdu.Zni to takhle asi strasne,ale tady jsou ty doktori vazne desne drahy.Urcite ale nemam takovy problemy jako ty.Takze na vas moc myslim.

Klarka je holcicka,ktera ma spinalni muskularni atrofii.Jeji maminka pro ni zalozila blog,psala tam o tom,jak bojuje s nemoci atd.Ma dalsi tri deti.Mela velkou podporu ve svem manzelovi a toho pred trema tydny zabil nakladak.Mozna to kuratko vidi jinak nez ja...nevim.Aspon to tak na me pusobi...Mne to prijde hodne smutny a clovek si rika,ze lidi jsou na to hur,a ze hlavne,ze se mame...
Asi jsem to sem nemela tahat...nevim,co me to napadlo.
Kazdopadne tady je tan blog http://www.klarcinblog.cz/
[<<Předchozích 220] Názory 221230 z 9561  [Dalších 9331 >>]
Historický archiv této diskuse najdete zde.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.