| meli (k 05/07 a k 11/08) | 112760 |
|
|
24.10.2014 13:03:13
Kotrmelko, tak jsem si jen myslela , že to chápu, teď obědvám a překládám si tady papír ..
A ptám se teda: ty násobky jsou napsané z vnější strany? je to přeložené přeně na třetiny? jde mi o to , jak udělám tu variantu, že vidím výsledek a jeden násobek? no nechápu to ![]() |
| meli (k 05/07 a k 11/08) | 112760 |
|
|
24.10.2014 12:24:32
teda holky vy vůbec nespíte...to bych nedala...druhý den bych naprosto padla...tohle si musím hlídat, jinak bych byla naprosto nepoužitelná, což si nemůžu dovolit...
Kotrmelko, díky za vysvětlení..chápu..~; Vaše tvoření lapbooků už chápu taky... ![]() |
| JODIE | 24790 |
|
|
24.10.2014 3:01:20
Tragiko, od Tebe ráda přijmu kritiku ;)
Už jsem se zúčastnila jedné výměny pomůcek a stalo se, že někdo vůbec nepochopil záměr, na kterém jsme se dohodli. Ale to patří k nevýhodám internetové komunikace. Původně jsem také chtěla vše psát ručně, ale můj muž-technik mi to zakázal, ať neblázním.. a sám se ujal grafiky. Takže náš lapbook - Moravskoslezského kraje bude kombinací mého bohémství a manželova technického cítění )Ps.: teď jsem skončila ;) |
| Tragika | 61116 |
|
|
24.10.2014 1:03:38
Meli,
když pominu, že je potřeba vyrobit jeden lapbook ve třinácti kopiích, tak je tady ještě další důvod, proč syn nemůže sám na lapbooku pracovat. Těžko by ve druhé třídě zpracoval největší kraj v republice tak, aby to bylo dostatečně obsáhlé pro třídu čtvrtou. Jodie, já si možná naivně představuju, že nám lapbooky dobře poslouží ve čtvrté třídě, až začneme ve vlastivědě probírat kraje. Dřív je můžeme použít třeba k tomu, že v rámci nějakého z našich výletů po vlastech českých, se díky nim lépe zorientujeme. Třeba nás navedou na nějaká zajímavá místa...? Jinak se trochu obávám, že díky sporadické komunikaci ve skupině jenž lapbooky vyrábí, se sejdou práce, které třeba ani nebudou určeny pro daný ročník. Jinak se prezentuje konkrétní kraj sedmiletému a jinak zase desetiletému dítěti. Ale nechám se překvapit. S učitelkou angličtiny vyrábí syn lapbook docela sám. Nadšená z výsledku nejsem, ale nekecám jim do toho. Nemohu v sobě potlačit určité estetické cítění a taky kladu možná přehnaný důraz na přehlednost. Jedna věc je shromáždit informace, něco nastříhat, či nalepit a druhá zase uspořádat vše v lapbooku tak, aby na něj člověk rád opakovaně pohlédl a rád s ním pracoval. Pro mne je třeba nepřekonatelný problém grafické zpracování učebnic, protože i když některým nemohu obsahově nic vytknout, nečiní mi žádné potěšení učebnici otevřít. Chaos a základní nedodržování grafických principů mi vadí. Teď třeba děláme lapbook na češtinu, který budeme používat až do páté třídy. Dítě by nikdy nemohlo vymyslet systém, protože ani samo netuší, co bude v dalších ročnících přibývat. Když tedy dělám karty na slovní druhy, počítám automaticky s tím, že např. u podst.jmen budeme dopisovat rod a skloňování a musím mít na kartě dostatek místa apod. Na karty syn píše sám a docela často lapbook otevíráme, aby si osvěžil paměť. Dnes jsem objevila zajímavé akce v Městské knihovně. Nejraději bych do konce roku šla sama na 3 přednášky, dva koncerty a minimálně 2x do kina. Kde na to vzít čas, netuším. |
| kotrmelka | 58142 |
|
|
24.10.2014 0:09:50
Meli: tak jestli jsem Žluťáska dobře pochopila,tak jsou to delší kartičky,které přeložíš na tři díly,kde uprostřed je výsledek (třeba 12), na jednu chlopeň napíšeš 2 a na tu druhou 6. Dítě vidí buď chlopně a hádá co je uvnitř za výsledek,nebo to otočíš tak,aby vidělo výsledek a jednu chlopni, takže si položí otázku 2x kolik je 12? ... Snad je to aspoň trochu srozumitelné.
|
| Helča + J+V+M | 110737 |
|
24.10.2014 0:01:01
Jodie, my ne, syn ano
. |
| JODIE | 24790 |
|
|
23.10.2014 23:17:40
Helčo o druhém stupni nepřemýšlíte?
Jej, teď jsem si našla parádní hrubku. Ale já jsem prostě někdy v tenzi s tvrdým ![]() |
| noemmi | 66862 |
|
|
23.10.2014 23:16:39
Mariko, napsala jsem ti předlouhou reakci, hezky jsem si u toho srovnala myšlenky a nakonec to flákla mezi neveřejné do deníku:)
napište, kdo chcete, budu ráda. |
| MarikaP+3 | 82381 |
|
|
23.10.2014 22:54:32
Noemmi, zaujal mě Tvůj příspěvek, protože mi to hodně připomíná situaci u nás. Když jsme začínali, tak jsem myslela, že pojedem matematiku a čtení, psaní podle učebnic, prvouku podle zájmů. Po pár dnech jsem přišla na to, že buď pošlu Eli do školy nebo budu muset své představy totálně překopat. Hodně jsem se začala zajímat o unschooling a vůbec si nedovedu představit, že bych Elišku donutila každý den udělat něco z učebnice, to je fakt scifi.
Nakonec jsem se rozhodla, že jí dám tu svobodu a nebudu jí do ničeho nutit, jen budu nabízet, zkoušet různé cesty...Ale pořád ve mně převládá strach, jestli toho děláme dost, protože někdy neděláme třaba taky nic a většinou, když tedy něco děláme, tak to děláme třeba 10 minut a pak už to nebaví nebo zaujme něco jiného... Eliška do září chtěla domácí školu a učit se se mnou, teď se mě občas ptá, jestli si to může rozmyslet, jestli tedy nakonec do té školy nechce. Dokonce vidím, že už jí nebaví ani takové ty úkoly co jsou v různých časopisech, prostě jak to zavání nějakým učením, tka jí to prostě nevoní. Nevím, jestli jsem jí tak zprotivila vzdělání těmi prvními dny, kdy jsem opravdu tlačila na pilu nebo jestli jí tak odrazuji pořád. Myslím, že kdyby šla do klasické školy, tak by asi spoustu věcí dělala velmi ochotně, protože to budou dělat ostatní děti, ale jak by jí to dlouho vydrželo, těžko říct, možná chvíli, možná na pořád. Obecně si dělá ráda věci dost po svém, ale možná, že by to ve škole fungovalo, nevím. Takže se v tom taky dost plácám od dobrých pocitů, že ono to nějak půjde, po strach, jestli se se mnou vůbec něco naučí, když už se vůbec učit nechce a jen by si hrála, jestli má dost podnětné prostředí atd, atd. |
| Helča + J+V+M | 110737 |
|
23.10.2014 22:49:56
Jj Jodie
. Ale ty veselé uvolněné chvilky se šťastným smíchem máme také. Ale musím si to hlídat. Takže dicky i za toto připomenutí. Presuje mě pomyšlení, že se nám blíží 5.třída a konec domskoly. A to, že Veru je v přístupu ke vzdělávání se úplně odlišná Jenikovi a Marušce. Suma sumárum - škola pro mě . |
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1
Advent v PískuPísek
Macramé workshopPraha 9 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.