| JODIE | 24790 |
|
|
23.10.2014 22:18:04
Meli, myslím, že mít v blízkosti tak dobrou školu, bylo by hned o pár desítek domácích školáků méně. Naše Eli se taky rozhodla jít do školy, ale představuje si takovou Summerhill - bude tam chodit jen občas a na hodiny, které se jí budou líbit - takže je stále doma ;)
Ty lapbooky já osobně beru jako inspiraci. V případě krajů ČR se mi líbí, že to každý zpracuje podle svých zkušeností a znalostí. Většinou je to rodný kraj toho, kdo daný kraj zpracovává. Neočekávám, že se z nich děti něco naučí, ale já určitě :))) |
| meli (k 05/07 a k 11/08) | 112760 |
|
|
23.10.2014 22:03:53
jsem mimo koukám i v oslovování..reagovala jsem na Kotrmelku...
|
|
|
23.10.2014 22:03:15
Tulišo, můžu vědět o jaké kartičky na násobení jde? Nesleduji to tu pravidelně, tak se omlouvám, že jsem mimo...Je to někde k dohledání?
|
|
|
23.10.2014 21:58:03
Žluťásku chápu, že když se to má dělat 13x tak to děti neudělají..atd...já jen ,že se u nás právě osvědčilo, to, že si to syn dělal sám a měl z toho radost, a vrací se k tomu, jelikož nám tady ty věci stále visí po zdech...a vůbec se mi nechtějí sunávat, často se to i hodí...jsou to kontinenty se zvířaty atd. hory , řeky...
Jodie, ano syn chodí do školy, i když původně jsme myslela, že tam bude chodit na 1-2 dny, ale v půlce prázdin se rozhodl, úplně ze dne na den, vůbec jsem mu nebránila, nepřemlouvala, bylo to jeho rozhodnutí, a vidím to jako velmi dobré (je u Jeny), je vidět, že jde dopředu, dál v různých věcech i mimoškolních...je to také dost o povaze, mladší už je taky rozhodnutý, tak si tak užiju poslední rok..ale přemlouvat je , aby byli doma, to by byl v našem případě krok zpět... |
| kotrmelka | 58142 |
|
|
23.10.2014 21:55:07
Ještě k těm známkám. Neznámkuji, když něco neumí,je to signál,že je třeba více procvičovat, nebo mu to vysvětlit,kdybych mu dala pětku tak co jako...to bych ji mohla dát klidně sobě,že jsem mu to nebyla schopna dobře podat.
Ale to neznámkování doma má,ják jsem zjitila, jednu neuvěřitelnou výhodu. V hudební nauce známkují neustále,každou hodinu nějaký test a syn se možná paradoxně testu ani známek nebojí :)..nemá k nim takový vztah,aby mu to stálo za ty nervy :)))) Jinak chci moc pochválit Žluťáska,nebo kdo to byl,kdo dal tip na tu násobicí pomůcku s kartičkama. Ve dvou zavíracích okýnkách činitelé,součin uprostřed (jestli jsem to dobře pochopila). Syn si dneska s kartičkama jen tak hrál,koukal na to a násobky 2 a 3 se naučil bez neustálého dopočítávání během chvilky,včetně dělení!!..(a to to už zkoušíme různými způsoby od 2.třídy) ..takže děkujeme!! smích: při výuce ani ne,ale syn má často takové neuvěřitelné hlášky související s Dš,že se směji často. Např. nedávno. Svítím v celém bytě (jako obvykle), syn jde,zhasíná a praví "maminko, o šetření el.energie jsme se učili už v druhé třídě,zase jsi nedávala pozor" ![]() |
| JODIE | 24790 |
|
|
23.10.2014 21:41:50
Helčo, podle tvého příspěvku to vypadá, že se směješ nonstop :))
Co si tě pamatuji, tak úsměvy nešetříš :) Nedávno když jsem byla v presu, za mnou syn přišel a řekl mi s hlubokým vnitřním klidem: Mami, vždyť o nic nejde, jen jsem si chtěl dočíst kapitolu, nemusíš se hned tak zlobit. Já jsem se na něj předtím rozčílila, že po dvou hodinách čtení Čtyřlístku, by mi už mohl jít s něčím pomoct. Ale ta jeho věta mě tak zklidnila, až jsem si v tu chvíli uvědomila, jak se někdy zbytečně někam ženu a jsem v jedné velké tenzy, nevšímám si maličkostí a šířím kolem sebe nervozitu. |
| JODIE | 24790 |
|
|
23.10.2014 21:27:12
Meli, ani jsem nepostřehla, že tvůj starší syn začal chodit do školy. Vím, že ses o tom rozhodovala.. Cítím z tebe spokojenost. Jak to zvládl?
My jsme teď celá rodina pospolu denodenně a manžel nám vyhrožuje, že syna pošle do školy. Po těch letech jsme ještě nesladili náš názor na učení. V tom se hodně rozcházíme. Manžel by si představoval ty učebnice a vzorně vyplněné listy. Mě naopak baví sledovat děti, jak si na věci přicházejí samy a podporovat je v diskuzích, samostatném myšlení atd. Bohužel ty výsledky nejsou vidět hned, což ho znervózňuje. Takže tě chápu Noemmi. Ale věř, že to přijde. Dan se rozepsal až teď ve třetí třídě úplně sám od sebe. Jinak jsem ho předtím do toho musela taky nutit. A ještě v září psal velkým ošklivým tiskacím, taky už jsem málem ztratila trpělivost ;) Na přezkoušení jsem viděla vzorně psát prvňáky. Až když mu občas někdo napsal dopis, tak ho štvalo, že to neumí přečíst. A taky přišel na to, že tím psacím vše napíše rychleji. A teď jsem ráda, že jsem počkala a že si k tomu došel sám. Tak má k tomu písmu úplně jiný vztah a teď píše rád. |
| Helča + J+V+M | 110737 |
|
23.10.2014 16:09:29
Noemmi - minulý měsíc jsme měli doma 30 knih z knihovny - všechny díly Správné petky - zbytek naucna k vesmiru, a Verce noty.
Ano čtení syn miluje, na češtině se to neprojevuje, ale naštěstí v ostatních předmětech. Čímž mám usetrenou práci . Dostane knihu k tématu a je to. Ne vždy, ale občas ju . U Verci zatím ne, tam bojuji, ale lepší se to. No a batole saje jako houba - oslnuje termíny malé e, velké E, píše tiskaci pismenka, počítá a miluje krokovani . Ale blíží se 3 rok a začíná lumpacit .Lapbooky - vznesla jsem dotaz, že bych je dělala já, i sem ukazovala Tragiky skvosty a tak. Ale neprošlo to .A právě to je na domskole super, že co ditko, rodina, to jiný přístup, nápady, projekty. A mě se to líbí. Je to obohacujici, inspirující. A někdy se to může i hodit .A smích - smeji se casto, ale z vyčerpání, abych nervala. Takže to se jistě nepočítá . |
| Tuliša | 6384 |
|
23.10.2014 15:46:46
Noemi, to je hezký, celej den si v pyžamu číst, kdyby to chtěla ta naše, tak jí to snad i dovolím 1x týdně místo vyučování
Ale ona je zase schopna si celej den v pyžamu bez jídla a pití vyrábět a kreslit - lepidla u nás mizí jak jogurty ![]() |
| noemmi | 66862 |
|
|
23.10.2014 14:33:11
Já vás obdivuji s tím pozdním spánkem. Pár dní jsem teď chodila po půlnoci a včera už to byla krize strašná. Jak jsem unavená, nevydržím sama se sebou ani já, natož ještě někdo další.
Jinak já se furt plácám mezi takovým tím unschoolingovým stylem, možná jak píše jodie - mně se to moc líbí, a tím, že by měli něco dělat. Když vidím třeba fotky ze zahraničních škol, tak dítě v pěti letech, už pár měsíců po začátku školy, píše delší souvislé texty, než náš druhák. Pořád si to v sobě ne a ne uzavřít, co je vlastně aprávně. Náš druhák by si kupříkladu nejraděj pořád jen četl. Dva dny po příchodu z knihovny s ním není řeč a aji tak je schopen všechno přečíst třeba třikrát, než to vrátíme (a to se cítím u pultíku pěkně trapně, aktuálně máme 15 výpůjček)... Vpodstatě k jakékoli činnosti ho od toho čtení tahám (a už to došlo tak daleko, že když si chce číst, tak se mě musí zeptat, jestli smí, jinak by byl schopen nejíst, nepít a celý den si v pyžamu jen číst) |
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1
Advent v PískuPísek
Macramé workshopPraha 9 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.