Re: nechápem, prečo
http://www.rodina.cz/dotaz55658.htm
http://www.chytrazena.cz/miminka/vyziva/co-vse-by-mela-obsahovat-svacina-5698.html Ať nemusíš číst celé: "Pečivo představuje pro děti zdroj energie a snadno využitelných sacharidů. Výživová doporučení pro děti se ale i tady od těch pro dospělé liší. Dospělí by měli dávat přednost celozrnnému pečivu, ale u dětí, zvláště malých, tomu tak není. Dětský organizmus totiž neumí velké množství vlákniny strávit."
http://www.zenyprozeny.cz/art/67-poradna-pro-detskou-vyzivu/ Zase cituji:
"Celozrnné pečivo až v 10 letech
od: Martina Havelková, Kolínsko
Slyšela jsem, že lékaři nedoporučují pro děti celozrnné pečivo. Je to pravda? Vždyť se o celozrnném pečivu říká, že je zdravější.
ODPOVĚĎ:
Celozrnné pečivo a obiloviny jsou výborným zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek, které bílá mouka neobsahuje. A protože většina české populace nesplňuje konzumaci doporučovaných 25 až 30 g vlákniny denně, je celozrnné pečivo vhodnou součástí jídelníčku. Ovšem pro dospělé. Nadbytek vlákniny by u dětí mohl způsobit bolení bříška, průjem nebo naopak zácpu. Dětský organizmus totiž ještě není na trávení velkého množství vlákniny připravený, proto se množství vlákniny pro děti určuje podle jednoduchého vzorečku – „věk v letech + 5 g vlákniny“ (pro čtyřleté dítě tedy devět gramů, ale jeden celozrnný rohlík může obsahovat i 4 g). Jednou za čas kousek celozrnného pečiva neuškodí ani předškolákovi, ale pravidelně by se mělo objevovat až v cca 10 letech."
A třeba tady je kritika ze STOBu jedné "odborné" publikace. http://www.stob.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=547&Itemid=189
Odpovědět