30.9.2012 18:48:56 zerat
Re: smažení na extra panenském oleji
http://www.zivotacukrovka.cz/cesi-a-olivovy-olej--co-delame-spatne-
"Olivový olej a teplá kuchyně
Podle výzkumu značky Monini, která se specializuje na extra panenské olivové oleje, si 51 % Čechů myslí, že se olivový olej hodí především pro studenou kuchyni a nikoliv na smažení a restování. Olivový olej je však pro použití v teplé kuchyni dokonce vhodnější než jiné tuky. Olivový olej dosahuje kouřového bodu při teplotě 210° C (ideální teplota na smažení je přitom 180° C). To znamená, že u něj až do výše této teploty nedochází k přepalování, a většina důležitých a zdraví prospěšných látek zůstává zachována."
Kouřové body z Wikipedie http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
Olive oil Extra virgin 375°F 191°C
Olive oil Virgin 391°F 199°C[7]
Olive oil Pomace 460°F 238°C[1]
Olive oil Extra light 468°F 242°C[1]
Olive oil, high quality (low acidity) Extra virgin 405°F 207°C
Odpovědět