11.11.2012 13:44:19 Elíláma
Re: Bramborový salát
Napíšu to velmi detailně, došla jsem k němu hokus-pokus.
Den předem si uvařím brambory typu A, mrkev, petržel celé v páře, zvlášť až druhý den celer na kostičky do třičtvrtoměka (na kostičky proto, že se rád při vaření rozvaří na povrchu a je tvrdý uvnitř).
Tké si uvařím dostatek vajec na tvrdo.
Dám přes noc do chladničky, dobře se pak loupou a při krájení drží tvar.
Oloupu zeleninu a nakrájím, jde si pomoci mřížkou, to se pak jen krájí na plátky a přes mřížku se tvoří kostičky.
Přidám k zelenině hrášek (nejlépe mini Bondulelle).
Přidám vejce na tvrdo na kostičky.
Přidám kyselé okurky, nejdůležitější část salátu, a přidám jich hodně, na mísu klidně zavařovačku, na malinké kostičky.
Přidám trochu panenského slunečnicového oleje, majonézu, čerstvě mletý čtyřbarevný pepř, sůl, hořčici a manžel je navyklý dávat i lžíci tatarky (dle mě zbytečné). Lze dokyselit lékem z okurek. pokud dělám viněgret, nedávám majonézu, ale ocet a olej. Viněgret dělám s řepou.
Zdobím vajíčkem na tvrdo a petrželkou.
TIP: přidejte do půlky salátu pečenou (nebo vařenou) řepu (ve slupce, oloupat, na kostičky), budete mít dvoubarevnou tabuli.
TIP: nedávám cibuli. Jednak ji nemusím a pak při uskladnění salátu do druhého dne cibule pustí vody a salát rozbředne.
TIP pro diabetiky: do salátu dáme místo části (větší či menší) brambor minutku povařené topinambury, snižují cukr v krvi a salát příjemně zjemní.
Odpovědět