27.8.2013 10:46:50 fillantropus
Re: Potřebuju nejlepší recept na kváskový chleba
vezmu kvásek- svůj vlastní domácí z celozrnné žitné mouky. Naleju ho do pekárny tak, aby pokrýval dno v asi 1/2 cm vrstvě. Nasypu k němu 500 g hladké mouky. A dolejvám vodu tak, aby při hnětení bylo těsto tvrdší koule. soli dvě lžičky a jedna polévková kmínu. Do chleba přidávám často otruby.
Hladkou mouku dávám proto, aby byl chléb nadýchaný, tím, že je kvásek z celozrnné mouky, tak je tam i dost mouky celozrnné, doplním těmi otrubami. Občas udělám půl napůl, ale nikdy nedělám celozrrný čistě- děti mi ho potom nejedí a všeho moc příliš jak se říká.
Jinak celozrnné chleby nadýchané nejsou. Vtip je v pečení chleba v troubě klasické- 15 minut na rozpálené na 250 na pečícím kameni, dále stáhnu na 180 a peču dalších 45 minut. Poté zabalím na chvilku do mokré utěrky.
Je výbornej, má obří oka.
Odpovědět