30.11.2013 22:33:48 Kapradina
Re: Co převozitelného uchystat na Silvestra?
Quiche Lorraine
Recept je od Zdeňka Pohlreicha, z jeho kuchařky "Už dost, šéfe".
na těsto: 200g hladké mouky, 75 g másla, půl lžičky soli, 50 ml vody (dala jsem míň)
na náplň: 150 g slaniny, 3 velká vejce, 375 ml 33% smetany, špetka muškátového oříšku, sůl, mletý pepř
V míse smíchejte mouku se solí a máslem, rukama vypracujte a přidejte po částech vodu. Těsto je pevné, pružné a hezky se sním pracuje. Vyválejte ho, a vyložte jím vymazanou formu (se zvednutými okraji) a dejte na 15 minut do ledničky. Předehřejte troubu na 200 C. Mezitím dejte vařit trochu vody a až vře vhoďte na kousky nakrájenou slaninu. Jakmile začne voda se slaninou znovu vřít, vypněte a slijte. V misce vyšlehejte vejce a smetanu, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Z lednice vyndejte formu s těstem, posypte okapanou slaninou, zalijte vaječnou směsí.
Koláč pečte 20 minut, pak ztlumte troubu na 170 C a pečte dalších 15 až 20 minut. Quiche musí být upečený dozlatova.°
Na vege verzi jsem použila místo slaniny brokolici, červenou papriku a pórek, jinak postup stejný - nejdříve poklást těsto surovinami a pak zalít smetanovou směsí.
Odpovědět