11.12.2013 12:41:20 Simeona+3
Re: Kváskový chléb
Já pejkla podle Cuketky asi rok a půl a chleba byl dobrý, ale hutný, bez velkých bublinek. A teď jsem konečně přišla na to, proč. Přečetla jsem si návod od Kláry z Kopce (conovehonakopci) a ona nechává těsto kynout v míse, pak uválí bochník a nechá ještě kynout v ošatve a pak peče. Teď je chleba krásný, jen ještě musím vychytat poměr vody, ten poslední měl moc vody a vyšel nízký.
Teď dělám takhle- ráno nakrmím kvásek (vyndám z lednice, nasypu cca 120g žitné mouky, naleju 120ml vlažné vody, zamíchám, nechám stát). Večer zopakuju a nechám přes noc stát. Ráno odvážím 400g kvásku (musí zbýt na příště), do toho přidám 400g pšeničné mouky, 2 lžičky soli a lžičku kmínu a asi 250ml vody. Vypracuju těsto, jako když se dělá kynuté-nahnat dovnitř hodně vzduchu, asi 15min. Nemělo by být moc řídké, ale ani moc husté. Lehce posypu moukou, nechám kynout cca 2-3h. Pak vyklopím na pomoučenou linku, uválím bochník, dám do ošatky na dalších cca45 min, pak překlopím na horký plech (trouba vytopená na 250stupňů), potřu vodou a dám péct. Na spodku trouby mám ještě jeden plech kam chrstnu ještě panák vody, rychle zavřu a po 30vteřinách spodní plech vyndávám. P/o chvíli troubu trošku ztlumím, ale ne moc.Za půl hodinky je upečeno.
Vyčetla jsem, že horkovzduch chlebu nedělá dobře a spadne, tak pozor na něj.
Hodně štěstí !
Odpovědět