Re: Kde nechat nejlip nakynout chleba v chladnem byte
Právě jsem vytáhla z trouby chleba (kváskový), který mi přes noc kynul v kuchyni, kde máme v současné době 13 stupňů, ráno byl nádherně nakynutý a připravený na pečení. Dělám to takhle dlouhá léta i s těstem z kvasnic (vánočka, buchty atd.), v chladu sice těsto kyne déle, ale na chuť je pak mnohem lepší než kynuté na teple a přijde mi, že má i lepší strukturu. V podstatě na teple nechávám kynout jenom jako nouzovku, když potřebuju něco upéct honem. Jinak hlasuju všemi deseti pro studené kynutí, jen si to člověk musí naplánovat, aby s tím delším kynutím počítal předem () kváskového chleba mi to trvá tak 12-15 hodin, u kvasnicového většinou kratší dobu).
U chleba to dělám tak, že ošatku s kynoucím těstem přikryju přeloženou utěrkou a to celé ještě dám do větší igelitové tašky. Uvnitř se to zapaří, což taky chlebu moc prospěje.
Odpovědět