Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Věra, Elinka a Tom | 10852 |
|
|
22.11.2005 22:53:36
... aspoň tak mi, Ivo, fakt ty děcka někdy připadají, máš naprostou pravdu. Kolikrát jsem se přesvědčila, že "cokoli, řeknu, může být použito proti mě", až se tomu musím zasmát. Eliška dneska měla den "dobrý den", takže to každému říkala na potkání. Cizí babičku, kterou jsme potkaly při venčení psů, zdravila přes půl parku a mě se dostalo náležitého poučení: "maminko, jak se říká?!" /málem jsem se smíchy svalila do křoví, ale zachovala jsem "dekórum"/.
Máš také pravdu v tom, že děti by se měly respektovat, já jsem zkoušela občas je nechat rozhodnout kudy se půjde na procházce... ale zas nic se nemá přehánět a rozhodně už mě neudivuje co jinde dělají, nebo ne. Každý svého štěstí strůjcem, ne? Moc všechny zdravíme ze studeného Žižkova V. |
| Iva (Aneta03, Radovan06) | 13293 |
|
|
22.11.2005 21:48:09
Jak jsou kazdy jiny :-) U nas se teda diskutuje hodně, zjistila jsem, ze kdyz na ni jdu silou a prikazama, tak ze mi vzdoruje natolik, ze je to proste nepruchodne, musela bych 90% věcí řešit přes mojí fyzickou převahu - jakože ji odtáhnout, odnést, naplácat. Nebo se mi to vrátí tak, že při nejbližší stejné situaci, kdy ona potřebuje přesvědčit mne, použije na mne "moji" metodu. Takže když jsem ji donutila křikem nebo pohrůžkama, tak na mne ječí nebo mi jednu vrazí. Když jsem ji přesvědčila jinak, tak prosí nebo přemlouvá. Jako zrcadlo. Musim ji obvykle zmanipulovat tak, aby se rozhodla "sama".
Je fakt, že je to držtička odrzlá a je na to zvyklá, že se navzájem prosíme, dovolujeme a že v rámci určitých mezí se respektuje i její názor, takže dneska se nám stalo, že manžel vybuchl a začal na ni křičet u večeře a ona mu řekla "Tatínku nehulákej, buď hodný na miminko, teď se papá. Sedni a kousej chleba" Běžné je od ní slyšet, to už jsem psala: teď nemůžu, hraju (mám pláci). Maminko, za chvilku, dodelam. Pockej, pridu hned. Plosim, miminko pocebuje pomoc. A takove podobne dospele fraze. To mi připomnělo, že se mi s tím respektem stala taková věc - nevím, jak je to holky u vás? Já docela hodně respektuju, když je něco Anetky a dovoluju se jí, jestli to smím odnést, půjčit si to, pokud řekne, že to třeba nepůjčí návštěvě, že je to její, tak ji nenutím, ale snažím se buď nabídnout návštěvě něco jiného nebo aby se dohodli třeba že si to půjčí za chvíli, až si Anetka dohraje atd. Obzvlášť pokud se jedná o věci, o kterých dopředu vím, že je na ně hodně háklivá, třeba na odrážedlo atd. A taky to u nás platí obráceně- jsou tatínkovo, maminky věci, které se neberou nebo se musí poprosit o půjčení a přes to vlak nejede. No a měla jsem výstup s téměř dospělou návštěvou, která se šla Anetce hrabat do věcí - i já osobně bych z toho měla pocit narušení soukromí, Anetka celá zaražená- obvykle ona tam má hosty a ona pro ně vyndavá hračky a ukazuje a půjčuje jim je. No a vrchol byl, když jsem mluvila o tom, jak je háklivá konkrétně na to odrážedlo a BĚHEM této promluvy přijela ta osmnáctiletá návštěva na odrážedle. Tak jsem vylítla a byla jsem před jejich rodiči za toho blbečka a prudiče, co toho teda nadělá, dyť se zas tolik nestalo. Namíchl mne samotný princip, že i když je to malé dítě, tak je to jeho pokoj a jeho věci a minimálně je zdvořilé brát ohled na názor "majitele", to za prvé, za druhé to, že zrovna jsem o tom mluvila a za třetí- kdo to řvoucí dítě pak bude utěšovat a ze zbytku návštěvy nebude nic mít- samozřejmě máma. Zajímalo by mne, co vy na to a jak to máte doma vy. Připadá mi divné, jak se někteří lidé k malým dětem chovají. POdle mne už je to osobnost a už dokáže nějakou svoji vůli a libost nebo nelibost projevit, není to cvičená opička, aby bezchybně fungoval na zapískání nebo naopak plyšový medvídek, se kterým si kdokoli může dělat cokoli a on si to bez problémů nechá líbit. Anetka takhle vytočila jednoho chlapečka u něj doma, tvrdila mu, že pohádka na videu je její, my jsme u toho nebyly a chlapeček se strašně rozčílil, že to není pravda, že je to jeho pohádka a dostal málem hysterák. Myslely jsme si, že Anetka je OK, že z toho nemá rozum. Jaké bylo moje překvapení, když ještě v 11 večer nemohla usnout, protože jí pořád vrtalo hlavou, že Jiříček se strašně zlobil a plakal. to je to zas dlouhé :-) ale vrtá mi to hlavou, no :-) |
| Janijaja | 19205 |
|
|
22.11.2005 16:38:57
Ted jsem si uvedomila, ze pri kojeni ho spis odhanim. Ze zacatku to slo, mu cist, ale ted, kdyz kolem mne nekdo projde, zakrici, musi Kacka hned sledovat co se deje a neni schopna v klidu pit.
Nejvic kousku ji provadi prave hned po tom, co se mu venuju. Zrovna ted. Probudili se prve oba najednou. Vzala jsem Kacku a sla k Honinovi. Pak jsem polozila Kacku na deku v obyvaku a sla obleknout Honina. Potom jsem ho polozila na zem. On utikal do obyvaku a uz na ni skocil. No, nastesti to tak neni vzdycky, netravi cele dny jen tim, ze by ji ublizoval... Vysvetluju, vysvetluju. Takovy to bylo taky s tim chozenim na zachod. Premyslim, ze toho na nej v to zari asi opravdu bylo moc. Jak jsme prestehovavaly ty dva pokoje v byte, od te doby ma velkou postel, skoro ve stejnou dobu sel do ty skolky a od te doby ma zase plinky. A obcas takovyhle zachvaty... pritom v ty skolce je opravdu stastnej. Porad se pta, kdy uz tam zase bude moc jit. Jinak jsem moc rada, ze v tom zlobeni nejsme uplne sami :-) no a na tom domontovani asi taky neco bude. Jinak nase nejcastejsi odpoved je ted: asi ne |
| konecnad,Krystof03,Kaja06 | 16697 |
|
|
22.11.2005 15:42:23
Tak jak vas procitam, obdobi vzdoru jeste nemame. Nesnasime nasazovani rukavic, ale to byl boj i loni, takzre to hazu za hlavu.
Co se tyka niceni, neznam, ale jednou za uherak, veme hracku a hodi, ale neni vztekly, podle mne zkousi, co to udela, kdyz vivine vetsi silu. pokud je to do prostoru okomentuji to, ze se to hrackam nelibi, pokud se zAmeri na nekoho {pes, kocky, lidi} je to z vetsim kravalem a prisneji. To u nas zabira, nic moc nekomentovat, jen striktni prikazy, jako na Boninku {psa} a stejnym tonem, jako karame ji a funguje to 100%. |
| Emma78 | 8067 |
|
22.11.2005 15:32:57
Teď jak čtu co napsala Iva,tak mě Jani ještě napadlo,že jsi psala,že si Honzík nějakou dobu knížku hezky prohlíží,a pak trhne,taky sleduju u Leničky občas,že něco studuje,a pak třeba knížkou nebo i hračkou hodí,řekla bych že je to třeba i nahromaděnou energií během té chvíle klídku,prostě najednou potřebuje trošku akce:o),je to asi fakt o zvládání pocitů a emocí,musíme vydržet:o).
Lenka byla od "mala" hodně živá a divoká,tak jsem se snažila to držet v určitých kolejích a myslím,že se daří,hodně poslechne na poprvé(i když taky máme "ne" období,takže poslechne,ale komentuje to stručným ne nebo nechci),co je trošku problém jsou návštěvy(ať už u nás nebo,když my někam jdeme) protože se děsně předvádí,což zahrnuje i opičení po jiných dětech a tak,za 20 minut se zklidní a je to zase v pohodě,naopak třeba neteřinka o dva měsíce starší,se nejdřív tváří,že neumí do pěti napočítat,a pak se rozjede,jsou prostě ty děti každý originál:o). |
|
|
22.11.2005 15:30:24
ještě chci dodat, že to, že to ničí, si já pro sebe takhle racionálně zpracuju, takže mne to nemrzí, nelituju těch věcí, ale neznamená to, že není výchovný kravál, kázání, vysvětlování - a za dvě hodiny udělané něco skoro stejného, jako jsem jí vysvětlila, že se nedělá
třeba prostříhaná díra na palec do punčošek to se nedělá, tak prostříhla díru na koleně na teplákách :-) u nás je to tedy skutečně zvídavostí, ne touhou po pozornosti |
|
|
22.11.2005 15:23:28
Ahoj, Anetku to lezení do akvárka přešlo nějak samo, když jsme přešli od halasných záchranných akcí ke striktnímu příkazu "DOLU!" a šup po své práci - mám pocit, že za prvé se jí okoukalo a za druhé už to nebyla taková sranda a zaručené přivolání pozornosti. Teď zjistila že dosáhne na hadičky, co mají na sobě taková ta kolečka na regulaci přísunu vzduchu, tak momentálně rybám zavírá vzduch :-) Pak taky zjistila, že ohrada, co ji dělí od počítače a jiné techniky jde odsunout, takže teď máme atraktivnější činnost.
Věci ničí taky, mám pocit, že je to ale z toho, že si neuvědomuje jejich hodnotu a má potřebu to prozkouamt do detailu. Jak jde něco sloupnout, ulomit, odšroubovat, tak to zaručeně udělá a přijde nám to oznámit, že to rozbila, protože nemá pojem o tom, že existují věci, které pak už opravit nepůjdou. POdle mne to chce čas, uvědomění si hodnoty věcí a nezvratnosti některých skutků je už docela složitý abstraktní uvažování, nemyslíte? JO a začala malovat po nábytku. Podle mne zkouší co to udělá, jak se chová papír už ví, tak ji to nebaví. Zuby jsme nepočítali, ale hlásím ukázkové období vzdoru, někdy dohnané až tak srandovně, že úplně všude dává zápor, takže třeba říká večer "Dobrou noc ne, nejdu spinkat, nepoložím na polštář" Ukázka v současné době obvyklé konverzace "Chceš napít?" "ne! mamo plosím čaj" "tady máš ten čaj" "nechci" Nebo jí říkám: pojď na večerníček! a ona huláká z pokoje "nemůžu, nemám čas, hraju" A začala být hodně háklivá na "moje" - třeba ji pohladím a když na to nemá náladu, tak mne seřve "Moje vlasy, nedelej" Kdyz jdeme z centra a nechce jít za ruku, tak dokáže na ulici kvílet "MOje luka, aaau, bolí, mám klev mám klev (jakože jí poteče krev)" Někdy je to fakt boj, její základní charakterová vlastnost je odjakživa svéhlavost, doufám, že ten největší nápor překonáme před druhým prckem. :-) Odjakživa se hezky chová k menším dětem, ale teď začala i opatrovat panenky, chová je, utěšuje a schovává si je za tričko, jakože ona má taky v bříšku miminko nebo mne jen tak peskuje "Ne miminko na bricho, ma male miminko detatko v brisku" Nevim proc, i kdyz ji oslovujeme jmenem, tak kdyz o sobe mluvi, tak si nerika Anetka, ale miminko. Ale porad jsou u nas favorite tatova vrtacka, sroubovak, moje kleste na dratovani :-)))a z dopravnich prostredku bagr :-))) Jo a ted objevila -mam tu misto modeliny samotvrdnouci hmotu, tak miluje patlani v samotvrdce. |
| Emma78 | 8067 |
|
22.11.2005 9:32:28
Dano,Mikuláš chodí v předvečer Mikuláše;o),takže 5.12.. Jinak jste mě s těma zubama donutily,udělat průzkum a Lenka už má všechny i bych řekla regulérně vylezlý.
|
| konecnad,Krystof03,Kaja06 | 16697 |
|
|
22.11.2005 8:44:52
Tak s Lucildou a Amaiou jsme se predbezne domluvily na ctvrtek, ale zalezi to na zdravotnim stavu.
Kdybychom to presunuly na pristi tyden, samozrejme dam vedet. Kdyz nas bude vic, nebudeme se vlka bati nic :o]. Tak mama rika, ze u nich je snehu 20 cisel a deti sankuji. No, to jsem odjela vcas, nebo by Kacko lehnul. Ted se snad z toho dostane a jak nasnezi, razime na kopec. Uz se i ja tesim. Ted mne cekaji perne tydny, musim se extremne hybat, neb jsem malo jedla, ale hodne pila a alkohol, jak znamo je desne kaloricky a ja bezne nepiju, takze cisla na vaze udelala "hup", sice decentne, ale stejne, jdu do toho tvrde, treba jeste shodim neco na vic, nez se zacnu zakulacovat. Doufam ze se zacnu zakulacovat brzo, uz se na brisko moooc tesim. Tak zub se prorizl, byl to druhy picak nahore, no podle bolesti a slineni jsem doufala, ze to bude vic nez jeden zub :o{. Porad ma v puse moc direk a malozoubku ;o]]]. Tak a uz tu bude Mikulas, jako kazdy rok nevim, jestli chodi 5.12. {v predvecer Mikulase} nebo az 6.12., jak to je holky? Nam ma prijit Mikulas z vesnice, parat mladochu, loni se to Kacku libilo a chtel s nimi odejit, tak sazim, ze se mu to bude zase libit, ale nevim, co jim predvede, aby dostal koledu.... |
| kaculda |
| • |
21.11.2005 21:25:44
Jani, jak pise Katka muze to byt cokoliv, ale ja tohle chovani znam od Johanky, a podle me si chce ditko vyzkouset jestli muze za dane hranice jit. V tomhle veku uz vetsinou vedi, myslim z tech zakladnich veci, co se smi a co ne. Niceni knizek je jedna zt veci, kterou tezko prekousnu, proto davam radsi ty tvrde, ale i u nich mi Johanka dokazala odtrhnout vrchni potisteny papir, nebo dokonce rozlomit jednotlive stranky i s celou vazbou. Byl cirkus, vse jsem nekolikrat durazne znovu pripomnela a uz dlooouho je klid:-)
Pamatuju si, ze kdyz byl jeste Venda mimi, tak u nas byla na navsteve svagrova s dvourocnim synovcem, a nez jsem neco prinesla z kuchyne, tak mi rozcupoval Encyklopedii rodicovstvi, to me fakt dostalo, ani jeden z dospelych mu nic nerekl:-(((. U nas probehla v sobotu dvouhodinova horecka u obou, pak jak mavnutim kouzelneho proutku zmizela, Venda nesel radsi do skolky, oba radi jak cerna ruka, takze nevim, co to bylo:-), tak doufam, ze se nam tim nejaka virosa vyhne, ted tu vsude radi. At Vam srazik vyjde:-)). |
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.