| Delete | 8214 |
|
|
8.12.2014 23:21:46
Mariko,
podle toho, co píšeš, bych jen na takové to jednodenní vyzkoušení si klasické školy moc nesázela, myslím, že holka by byla z klasiky nadšená, protože by vnímala všechny ty výhody (hlavně kolektiv dětí a sdílení zážitků), zatímco nevýhody by na ni nedolehly, takže by si je nedokázala uvědomit (třeba tu povinnost každodenní docházky, známky, dělat ve stejnou chvíli to, co ostatní, i když se mi zrovna nechce apod.). Já bych zkusila doma zavést rozvrh, plán...denní, týdenní, měsíční. Postavila bych ji před fakt, že v lednu jde na přezkoušení a měla by umět to, to a to. Aby to stihla, je potřeba během týdne zvládnout to, to, to, a tedy každý den (zhruba, ale u ní by mohlo pomoct to podrobné plánování) musí udělat to, to, to. Jde o to, že dítě pak vidí, kolik toho má ten den ještě před sebou a jak to ubývá, což u dětí bez nadšení do učení dost pomáhá. Pokud to jde, zkusila bych jí předložit povinné činnosti na každý den, aby si mohla určit pořadí, ale nemohla si vybrat, že to nebo ono se dělat nebude, plus pak motivační záležitost podle toho, na co malá reaguje. Takže někomu by stačilo "až to bude hotové, jdeme ven", někdo by bral "po každém splněném úkolu 10 minut oblíbené hry", někdo "po povinné aktivitě aktivita podle vlastního výběru" apod. Já tedy neučím doma, učím v klasické škole klasické děti, ale zatím alespoň zvládám neznámkovat a nedodržuju běžný rozvrh hodin. No a právě demotivace nebo nechuť k práci se u "mých" dětí zatím nevyskytla. Občas se někomu něco nechce a mám tam dvě holčičky, které fakt musí člověk hlídat, aby začaly pracovat (u jedné z důvodu rozptýlené pozornosti, u druhé je to totální lenost a pohodlnost), plus nějakých pět kluků, co by si raději jen hráli, ale jak jednou začnou, tak je to baví. Zrovna dneska jsme dělali sebehodnocení za listopad a děti hlásí, jak je baví úplně všechno a 90 % stále vybarvuje nadšeného smajlíka (ale každý měsíc alespoň jedno dítě vybarví toho nejmíň spokojeného, důvody jsou různé). Prostě ten kolektiv pomáhá tu nechuť k některým činnostem překonat a když ho doma nemáš, zkusila bych nějaké ty berličky v podobě vnější motivace. |
| MarikaP+3 | 82381 |
|
|
8.12.2014 22:47:41
Děkuju moc za podporu. Hodně mi pomáhá už jen to, že jsem mohla sem napsat, protože mě už samotnou lépe napadají odpovědi.
Helčo - dopisy pohledy zkoušíme také, ale zatím E. napsala horko těžko jeden pohled právě té své nejlepší kamarádce. Ale zkusím jí to navrhout, třeba pro ní bude zajívé, že si s ní bude chtít psát někdo, koho nezná. Já v podstatě netrvám ani na tom, abychom denně něco četli nebo počítali, psali, snažím se to dělat právě spíš tak nějak mimochodem, proto taky nechápu tu naprostou nechuť. Pak si ale všimnu, že si čmárá písmena sama do sešitu, začíná se zajímat o malá písmenka, občas se je snaží opisovat... S manželem jsem se shodli na tom, že má teď období, kdy opravdu zkouší, kam až může a zkouší to fakt drsně, křičí na nás, chování hrozný. Tak možná to je součást toho. Royo - ano, je ten typ, který má rád kolektiv, kdybych tu měla druhou holčičku, která by dělala něco z toho, co po ní chci, byla by to pro ní velká motivace, už jsem uvažovala, jak to navléknout, máme tu školu kousek od nás, ale myslíš, že by tam mohla docházet, kdyby tam nebyla zapsaná? Je to klasická škola, takže na přezkoušení tam určitě nechci, tudíš jsme zapsaní u p. Kapicové. A dojíždět někam na 8, to si nedovedu představit. Má ještě dva souroznece 3,5 a 1,5 roku a nemáme auto, takže být na osmou někde v Praze, i kdyby třeba jednou týdně, to prostě nedáme. Napadlo mě, že poprosím, až před zápisem budou dny otevřených dvěří, že bych jí tam nechala celé dopoledne, aby si to vyzkoušela. Není to moc, ale aspoň trochu si to zkusí. Barbuschko - ty děti jí chybí, já o tom vím, jak jsem psala, moc lidí tu neznáme, ale budu to muset nějak vymyslet, aby aspoň jednou týdně měla možnost být třeba celé dopoledne s dětmi. Uf, snažím se reagovat na Vaše príspěvky a určitě jsem na něco zapomněla, ale musím ještě poklidit a mazat na kutě. |
| Barbuschka | 60578 |
|
|
8.12.2014 22:30:46
Mariko, učím jen krátce a také nám leccos skřípe. Jen jsem Tě chtěla ujistit, že kdysi dávno jsem měla také pocit, že domácí školáci se učí vždy s radostí. Naštěstí mi došlo, že to tak není dřív než jsem začala sama učit, tak mě to tolik nepřekvapilo.
Ještě mě napadlo - E. chodila do školky? Ráda? Zvládají si hrát s mladšími sourozenci společně? Je možné, že jí opravdu chybí děti? Možná je to mimo, ale tohle bylo první, co mě při čtení Tvého příspěvku napadlo. |
| Helča + J+V+M | 110737 |
|
8.12.2014 22:04:54
Mariko - šílím, že je prosinec a blíží se přezkoušení. KAždý týden je něco, co jej rozhodí - tu učitelka přehodí hodinu v ZUŠce, protože ví, že učím doma, tu jsou preventivky a z nich vyplývající další vyšetření (a protože nejsme troškaři, tak ne jedno, ale hodně vyšetření).
Vera je v 1.třídě, jedeme jenom matematiku Frause (na tu se těší, byť dře) a čtení (zatím jedeme Živou abecedu). Nic víc. JSem z toho špatná, ale prioritou je pro mě čtení - kde je to ztížené kombi oční vadou a poruchou v oblasti fonematického sluchu (zatím bez diagnoz DYS-). Snad si to obhájím i u přezkoušení. Ty pokroky jsou malé, a neodpovídají námaze. Ale jedeme. Pak když za mnou přijde tříleťačka a hází anglická slovíčka, píše písmenka a říká, která slova je mají na začátku, tak jsem na mašli (zase pravda, pořádně nemluví). A ještě k Verče - není klasický knížkový typ. Naopak syn jo a 3letka také. Takže vydržte. Kdybys chtěla, resp.tvoje dcerka , mohla by třeba zkusit napsat naší Verče. Ona by jistě byla moc ráda. Závidí bráchovi, že si píše s dívčinkou v USA. |
| Roya | 111257 |
|
|
8.12.2014 20:13:54
Měla jsem na mysli, jestli by pro tebe bylo schůdné dcerce dopřát skutečnou zkušenost se školní docházkou. Myslím si, že existuje určité procento dětí, které prostě radši chtějí chodit do školy, než se učit doma. A pokud do toho procenta dcerka nepatří, tak by rychle poznala, jak je jí v domácí škole dobře, a byla by ochotnější se částečně přizpůsobit, když už bohužel máme ty nutné výstupy v pololetí a na konci roku. Můj syn nejdřív chodil do školy, velmi odlišné od klasické, ale stejně byl tak vydeptaný, že domácí škola pro něj byla záchrana. A první rok jsem ho pomalu nedostala k učení jinak než připomenutím, že když nebude spolupracovat doma, bude muset chodit do normální školy - pak vždycky raději šel.
Jednu dobu taky chodil do školy jeden den v týdnu - kdybyste třeba měli v dosahu nějakou vstřícnou, třeba by to taky bylo řešení. Anebo je to jen období, které samo přejde... |
| kotrmelka | 58142 |
|
|
8.12.2014 19:54:28
Mariko: taky jsem si vždycky myslela,že všechny ostatní děti jsou v domškole nadšené, všechny předměty je baví a jejich matky stále dokola vymýšlejí jen samé úžasné a inspirující aktivity. Jako možná to někdo zvládne,ale z různých rozhovorů s lidma (v reálu,né někde na nějakém úžasném domškoláckém blogu) si myslím,že ty děti něco baví více, něco méně a že dítě, které by nadšeně hltalo všechno, včetně násobilky a pravopisných cvičení není až tak mnoho. (ale nějaké určitě jsou)
My jsme si prošli i obdobím úplného bojkotu, mého a synova řvaní (já řvala protože jsem měla pocit,že nic nestihneme,syn řval,že nic nebude dělat)..teď jsme se dostali do fáze, kdy jsme spolu uzavřeli dohodu o neválčení, takže syn je ochoten zkousnout i věci,které ho nebaví výměnou za to,že já každý den zařadím něco,co ho chytne (ale má spojitost z výukou) Hrozně nerad píše,ale ví,že musí a zrovna dneska zvládl napsat diktát (i když se během něj 3x urazil,ale zas přišel), několik cvičení, reklamu na výrobek a angličtinu (nevídané). V první třídě je to jiné, tam si ještě můžete hrát,ale na nějakém čtení a psaní bych trvala. Byť né asi úplně pod tlakem,ale třeba "napiš teď "krásné vánoce",nebo jak jste to teď měli, a za odměnu si můžeš vylosovat další činnost (nebo prostě co na ní platí..syn by na toto zabral)Jinak si myslím,že když je dítě doma,tak prostě zkouší,kam až může zajít,je pořád ve známém prostředí,se známou matkou,je to jiné než ve škole,kde je autorita učitele a hrozba známek. Já bych to prostě viděla jen na nějaké období, s domškolou vlastně začínáte,musíte si obě zvyknout a přijít na nějaký systém. (ale třeba ani ta nemoc mi nepříjde zanedbatelný problém,ale zbytečně strašit,to musíš vycítit hlavně ty,čím to asi je - pokud ji nebaví ani věci mimo školu,které ji dřív bavili,možná opravdu nebude problém v Dš) Co se týče školy, možná by nebylo marné přihlásit se do takové,která by umožnila jednou za čas výuku??? (teď nemyslím nutně spádovku,ale pořád nějakou vstřícnou..no,záleží,jestli ve vašem dosahu něco je)..ona by časem asi zřejmě přišla na to,že doma je to přecejenom lepší Ptala jsem se teď syna,jestli ho domškola baví a on na to "někdy,jo,někdy ne" ..tož tak ![]() |
| noemmi | 66862 |
|
|
8.12.2014 18:42:12
Ahoj Mariko,
u nás taky syna přestaly některé věci bavit. Například matematika. Má ji rád, moc rád počítá, ale jakmile řeknu - pojď, půjdeme dělat něco z matematiky, nechce se mu. Mohla bych to dělat jako jodie, co jsem četal na blogu - a pořád o tom uvažuji, ale máme zkrátka moc dětí a ještě malé, takže to tak lehce nejde. Když uřž se ale do té matematiky pustíme, baví ho to. Ne všechno, něco prostě musí, například nějaké ty sloupečky příkladů mu prostě dám, beru to tak, že mám pocit, že by se měl naučit takové věci překonat a zvládnout. Někdy mě mrzí, že je v pátek šťastný, že je pátek a dva dny se nebudeme učit - a to přitom třeba ani skoro nic vyloženě školního neděláme /a klidně v tom pak pokračujeme o víkendu a nevadí mu to/. CO se týče psaní, tam jsem to vzala jako nutnost. Nebaví ho to, nemá to rád, ale několikrát jsme si o tom promluvili, že je to nutnost a už zkrátka ví, že denně něco napsat musí. Občas míváme krize, ale jinak - i přes pár otrávených obličejů ze začátku "školních aktivit" - ho to pak nakonec baví. Třeba dnes - že půjdeme dělat angličtinu. Moc se mu nechtělo (ale otrávené obličeje nebyly, ví, že to nesnáším). Pak jsme hráli "kimovu hru", učili jsme se slovíčka - školní potřeby - tak jsem je vyskládala, zakryla, vždycky jednu věc odebrala, a pak - What""s missing? A on odpovídal. Střídali jsme se. Bavilo ho to do zblbnutí, chtěl přidávat další věci, takže jsme se naučili i víc slov, než jsem původně plánovala.. Mariko, neztrácej optimismus, je začátek prosince, jsme po třech měsících, možná tak akorát čas na nějakou "krizi". Máte víc dětí, nebo jen ji? Myslím,že víc? Takže úplně sama není? My aktuálně bojujeme s naším ročním čtvrtětem, do všeho leze, nenechá chvíli klidu, snad to brzy přejde. |
| . . | 133444 |
|
8.12.2014 16:04:46
Jak píšeš, že "má období"... taky nic nejí kromě chleba s máslem, nic ji nebaví... není nemocná? Když začala být moje dcerka v cca 5-5,5 letech hodně divná (unavená, protivná,...) ukázalo se posléze, že má cukrovku I. typu a je jí objektivně hodně zle, akorát ona to neuměla pojmenovat a sdělit, jen to chování bylo "hrozný".
|
| Yuki 00,03,07 | 49504 |
|
|
8.12.2014 16:04:02
zaujal mě nadpis - jinak s DŠ nic společného nemám
umím si představit, že bych učila doma starší dva kluky, ale malýho ani za nic, on se doma nenaučí, ani když má po nemoci dodělat zadaný úkoly od učitelky, on potřebuje společnost, která dělá to co on, jinak ho to nebaví - možná není dš pro všechny děti stejně vhodná |
| MarikaP+3 | 82381 |
|
|
8.12.2014 15:47:25
Rozhodla jsem se tak, protože nemám důvěru ke klasické škole, alternativa není v blízkosti bydliště, ani pro nás finančně dostupná.
Chci být nadále ten, kdo má zásadní vliv na výchovu dítěte, jednoduše abychom byli spolu. Nechci řešit se školou pro mě nevhodné výchovné prostředky - například odměnování, srovnávání, škatulkování, nedostatek individálního přístupu atd. A pak jsou tu bonusy, které nehrály zásadní roli při rozhodování, ale jsou fajn, tj. svoboda v tom, že když někam chceme jet, tak jedem, nemusím se ráno stresovat s ranním vstávání a odchodem do školy atp. Mmch. myslím, že kdybych s E. dělala úkoly do školy, stálo by mě to možná víc usilí, než samotné učení, protože tam by bylo to, že opravdu musíme a jak znám Eli, to by byl boj. Nebyl v tom žádný problém, Eli nemá žádnou "poruchu", ani není nějak extrémě nadaná, jestli si měla na mysli toto. |
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1
Advent v PískuPísek
Macramé workshopPraha 9 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.