| noemmi | 66862 |
|
|
9.12.2014 22:19:07
Jodie, doufám že někam na sever Čech :))
|
| JODIE | 24790 |
|
|
9.12.2014 22:07:19
Kotrmelko, no jasně, vždyť přijeďte! Bude veseleji
Ale pospěšte si, někdy zjara budeme Moravu opouštět.. |
| JODIE | 24790 |
|
|
9.12.2014 22:05:43
Jee Delete, já jsem vůbec nereágovala na tvůj příspěvek. Jen jsem psala naše zkušenosti. Různých plánů jsme měli už hodně, ale vždycky to nějak ztroskotalo. Tak to buď neumím nebo to prostě máme jinak. Ale spíš nám to funguje bezprostředně a plány jsou spíš slovní a když to nevýjde, tak už nad tím mávnu rukou
![]() |
| kotrmelka | 58142 |
|
|
9.12.2014 18:52:54
Jodie: a nechtěli byste se třeba rozrůst ještě o jedno dítě? ..že bychom občas dojeli :)) ....syn po nějakém domškolákovi pořád touží a my nějak nemůžeme na nikoho blízkého narazit :))
|
| Delete | 8214 |
|
|
9.12.2014 17:15:50
JODIE,
ale já nemyslela takový ten rozvrh hodin, co bývá ve škole (jak jsem psala, já ho svým běžným školákům zatím takticky zamlčuju ). Spíš něco jako týdenní plán z Montessori školy. Nějaké znázornění toho, čeho by mělo dítě za nějaké období (není nutný zrovna týden) dosáhnout. To vůbec nesouvisí s tím, jakým způsobem toho dosáhne, nikde jsem nepsala nic o učebnicích a sešitech. Ale po zvládnutí nějakého dílčího kroku si dítě zaznamená, co už zvládlo (vybarví políčko, posune se po herním plánu, postaví část hradu a já nevím, co všechno se dá vymyslet)....ví, kam má dojít, zná dílčí kroky....pokud dítě nenaplňuje samotné učení a získávání informací, tak vidina blížícího se cíle pomáhá a není to nic proti ničemu.A pak ještě jedna věc. Škola není jen o učivu, ale i o dalších dovednostech. A organizace a plánování svého času je jedna z velmi smysluplných dovedností. Takže bych ani při učení doma různé plány a rovrhy nezavrhovala, a zejména když jsou vlastně povinnosti hrou a hry povinností. Ne každé dítě se v tom orientuje přirozeně a i to, že vlastně neví, kdy si jen hraje a kdy se učí, mu paradoxně může vadit (a nelze soudit podle sebe). Ale jinak to, že by nejvíc pomohla společnost jiného dítěte, si myslím také, jen jsem vycházela z toho, že tato možnost příliš nepřichází v úvahu. |
| noemmi | 66862 |
|
|
9.12.2014 13:33:19
Jodie, kde jsi vzala ty dvě další děti? Mně by se tohle taky líbilo. Ale nemám nápad, jak sehnat děti.
Chci se zeptat, učili jste se tvrdé a měkké souhlásky nějak zajímavě? Máte pity, prosím? |
| Helča + J+V+M | 110737 |
|
9.12.2014 12:35:28
Mariko - naše Verca má také svoje období, že ji nic neba, nebo že se pretahujeme. Možná je to jen údobí, které časem prejde, odezní. Jinak k rozvrhu, plánu - s Jenikem jej máme, pomáhá mu to, má jej rád - tedy jen ve škole
. A Verce pomáhá také vědět, že každý den něco děláme. I když ne tolik, protože zatím není nastartovana. Ale u ní je to povahou i postupným dozravanim, takže stále doufám . S cestovanim ti rozumím, a to mám jedno starší. Ale jsme také odkázáni na hromadnou dopravu, takže někdy chutovka.Vydrz. ![]() |
| MarikaP+3 | 82381 |
|
|
9.12.2014 10:56:31
Jodie, Delete, to je přesně to co dělat nechci, plán, rozvrh a u nás to právě taky nefunguje, jen jsem musela Eli nutit, tlačit, byl to boj a byly jsme z toho neštastné obě. Jodie jak to popisuješ, tak vlastně přesně o to se snažím. Jenže Eli je v poslední době proti všemu, ať vymyslím co vymyslím, třeba nějaké vyrábění, tak to dělat nechce, tak to často nakonec dělám s nadšeným tříleťákem. I když není to tak vždy, předevčírem jsme vyrobily hned několik kousků od čerta, anděla a Mikuláše a to jí bavilo, dnes se rozhodla, že bude dělat peklo, žádné mé návrhy neprošly. Tak jsem zvědavá, co z toho vznikne a jak to peklo vyrobí. Mám s ní tady bojovat a křičet, že peklo bude, až si něco napíše a spočítá, donutit jí k tomu přes značný odpor?
S těmi dětmi souhlasím, také jsem doufala, že budeme s domškoláky častěji v kontaktu, máme tady pár rodin, ale vzdálenost je od 4 do 50 km. Vlastně kdžyž jsme začínali, tak mi to nedošlo, ale jak jsme bez toho auta, tak se prostě i do vesnice 4 km vzdálené dostáváme krkolomě, přiznám se že cestování s dětmi je pro mě náročné. Snažím se u nás občas dělat nějaké akce pro ostatní, viz třeba ta martinská světýlka, ale dorazila jedna rodina. Ale něco snad vymyslím, už mě pár věci napadlo, tak uvidíme. Skvělá by byla skupinka, jak o tom byla přednáška na konferenci DV, ale jak jsme roztroušení, tak do toho asi ostatní nepůjdou. Jo a ještě k té nemoci, Eli je teď nastydlá a k tomu se jí pěkně rozjel její astmatický kašel, takže možná na tom také něco bude. Ale už mě za |
| JODIE | 24790 |
|
|
9.12.2014 10:40:07
Ještě mě k tomu napadla situace od nás z praxe. Teď jsme vyráběli hru Putováni po Asii. Děti se mnou nadšeně malovaly a lepily, já jsem mapu do tří do rána dokončovala. Druhý den jsme ji měli hrát ještě s další desetiletou holčičkou. Dopředu jsem věděla, že syna stolní hry nebaví, ale říkala jsem si, že u té naší by to mohlo být jiné. Nebylo. Sekl se a začal trucovat, tak si šel dělat své věci a hrála jsem dál jen s holkama.
Možná kdyby byl v DŠ sám, víc bych na něj tlačila a chtěla bych s ním tu hru hrát, protože nám dala tolik práce. Takhle jsem byla ráda, že mi pomohl s výrobou a hrát jsem ho nenutila. Teď si uvědomuji jaký tlak může být na děti, které jsou v DŠ samy. Ve škole je těch dětí dvacet i třicet a když se pár dětí projektu neúčastní, nikomu to nevadí - ztratí se v houfu. Ale doma ty děti máme pod lupou a vidíme na nich každou chybičku, každý nedostatek. Je to jen mé zamyšlení.. ale před rokem mi v tomto pomohlo, nechat syna být. Nechat zodpovědnost na něm. Řekla jsem mu: je potřeba na zkoušky umět to a to. A když se to odmítal učit, nechala jsem ho. Sám si došel k tomu, že u přezkoušení se ho na to ptali a mu bylo nepříjemné, že to nevěděl. Teď už se k tomu staví zodpovědněji. Ale sám ze svého rozhodnutí, ne z mého donucení. |
| JODIE | 24790 |
|
|
9.12.2014 10:16:11
Mariko, to co píšeš je běžné v každé DŠ - jen záleží, jakou cestu komunikace si rodina zvolí. Já se snažím nedělat z domácí školy drama. Děláme činnosti, co nás společně baví a v nich se snažím najít i to, co je potřeba umět na přezkoušení. Ale základem je u nás i ve třetí třídě stále hra, mnoho tvoření a společné radosti z činnosti. A když nás to spolu baví, tak je pak lehčí zvládnout i obtížnější věci. Snažím se na děti netlačit, nějaké rozvrhy a naplánovaná výuka a učebnice u nás nefungují - tak v tom nepokračuju. Využívám toho, co jde a užívám si to, dokud můžu
![]() Podle toho co píšeš, bych se zaměřila na to, najít nějaké dítko, které by se učilo s vámi. Není to tak těžké - já už mám dvě navíc Třeba klidně i aktivního předškoláka. Cizí dítě je více nadšené a ty domácí to nadšení samozřejmě sdílí. U nás to tak skvěle funguje. Když jsme byli celý týden sami, taky to některé dny hodně drhlo. Podle mě k domácí škole patří setkávání, společné aktivity a projekty. Rodiče i děti to potřebují jako sůl. Od začátku co jsme doma jsem si dala za úkol - být co nejméně doma ) |
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1
Advent v PískuPísek
Macramé workshopPraha 9 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.