Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Andrea + 2 holky | 20023 |
|
|
29.10.2008 19:43:58
Ja bych rekla, ze dezi s tim problem nemaj, a ani pubertu bych nevidela jako problem, muze se stat ze dojde k bojkotovani jazyka ale to si myslim, ze by musel vzajemny vztah hodne haprovat a nesmela by byt zadna jina pouta.
Ale mam pocit, Tabeo ze resis spis manzela a sice ze to on nerozumi. Jsou tohle hodne slozite situace a asi pokud neni o jazyky opravdu zajem z obou stran tak to neni snadna situace. Muj manza (absolvoval kdysi asi 60 hodin vyuky CJ v Praze a chvili se ucil sam, ale jinak ma spis odposlouchano) tvrdi ze rozumi asi 75% toho co si s dcerou rikame. Dneska jsem mluvila s kamaradkou (ceska, partner tureckeho puvodu - kazdy mluvi na dite svym jazykem) jestli jim rozumi kdyz spolu mluvi turecky a rikala ze jo (nikdy se neucila). Tabeo, manzel souhlasi abys na kluky mluvila cesky i kdyz je on pritomen, i kdyz jste venku... pokud ano tak bych to neresila, on casem treba vstreba vic a vic. Drzim palce. Ja jednou na rodine cetla ve vicejazycne vychove (myslim, ze to bylo tam) prispevek od jedne pani ktere deti uz dospivajici vycetli proc je nenaucila cesky, ze mohli umet jazyk bez prace |
| Martina, 07, 10 | 42149 |
|
|
29.10.2008 14:11:46
A kouka nekdo na ZDF na "Die Deutschen"?
My jsme z toho nadseny, je to fakt skvele udelany, clovek se dozvi tolik zajimavych veci, ktere ve skole byly nudny ![]() Koukala jsem na net, tak vsech 10 DVD stoji 89,95 Euro a pak jsou jeste 2 knizky, kazda po 24,95 Euro. Dohromady to nabizeji jako set za zvyhodnenou cenu kolem 130 Euro. Tak to zvazuju na Vanoce, P se o tohle zajima a i pro Jendu do budoucna by se to hodilo ![]() Neco podobneho by mohla udelat i CT o Velkomoravske risi a pak o Cechach, myslim, ze by to bylo taky zajimavy! Cha, poslu jim tip, jsem zvedava, co oni na to ![]() |
|
|
29.10.2008 14:08:48
To mam radost, ze se nam to tady trosku dalo do pohybu
![]() ![]() Tabeo, ja mam 19 mesicniho chlapecka a mluvim na neho jenom cesky, muj pritel pak nemecky, ale jak jsem psala uz driv, on zatim mluvi svoji vlastni reci. Ale myslim si taky, ze je dobre nemichat obe reci, proste jeden rodic mluvi tak, druhy onak a dite si to podle me v hlave srovna. Krize nejspis prijde s pubertou - i kdyz nemusi u kazdeho - kdy zacne bojkot vseho Ale tohle je pak na nich, my jim muzeme dat zaklad a pokud se rozhodnou jenom pro jednu rec, tak s tim asi nic moc neudelame. A my jsme taky v Bavorsku, posledni vyspa pred hranicema s Hessenskem ![]() |
| Sarcaa+Christinka 6/09 | 87242 |
|
|
29.10.2008 10:58:25
Ahoj Tabeo,
muj manzel rozumi docela hodne, az je to nekdy nebezpecny ) Docela se snazi i mluvit, ale obcas z nej vypadnout opravdu perly. My taky bydlime v Bavorsku, v Allgäu. |
| tabea |
| • |
27.10.2008 13:42:29
Sarcao,a jak rozumi tvuj manzel cesky?muj skoro vubec nic,jen hodne malo slov,co uz tak nejak pochopil - bumbat,papat,backurky,atd.vsimla jsem si,ze kdyz nas velkej mluvi na miminko,tak mluvi cesky.obcas to tedy i pomichat.jeste to proste neni 100%.jsou mu teprve 4 roky.zatim to delam tak,ze kdyz jsem s detma sama,mluvim na obe jen cesky,jakmile je u toho manzel,zacnu mluvit na malyho nemecky.starsi se mnou automaticky mluvi cesky,ale jak rikam,veta je obcas cesko-nemecka.bydlime v Bavorsku.
|
| Andrea + 2 holky | 20023 |
|
|
25.10.2008 21:10:21
Tabeo,
pokud chces aby kluci mluvili opravdu obstojne cesky tak bych rekla, ze je na deti nutno mluvit nejlepe ve 100% cesky. Mam pocit ze tam kde matka mluvi na deti cesky jen pokud jsou sami tak se deti temer nikdy nerozmluvi, pokud je k tomu nedonuti situace. Ja mluvim na dceru jenom cesky, manzel jenom anglicky, nemcina pribude ve skolce. Mluvim cesky at je v okoli kdo je, ted tu byla tchyne, kdyz mam pocit ze je neco potreba prelozit tak reknu o cem jsem mluvila, ale neprakladam bezne veci. Manzel rika ze rozumi tak 75%. To jak spolu budou kluci komunikovat uplne neovlivnis, to se asi neda rodicem urcit. Rozhodnout se musis sama. Ale v okoli se mi potvrzuje, ze to chce striktne mluvit svym jazykem, k nemcine se uchylit jen v nejnutnejsim pripade, ne v kazde situaci kdyz je kolem nekdo kdo cesky nerozumi. Pravda clovek si nekdy muze pripadat trochu "mimo". Zaroven ja osobne pro sebe predpokladam, ze kdyz budu striktne do urciteho veku mluvit jen cesky, tak si budu moci casem "dovolit" v urcitych situaci prejit i s dcerou na jiny jazyk. Ja osobne si opravdu neumim predstavit mluvit na ni jinak nez cesky... |
| Sarcaa+Christinka 6/09 | 87242 |
|
|
25.10.2008 16:26:32
Ahoj vsem,
Tabeo, nikdo nemuze za tebe tvuj problem rozlousknout maximalne se muzes poradit s odbornikem, ale konecne rozhodnuti je na tobe. Ja jsem ted tehotna a uz ted jsme rozhodli, ze ja budu mluvit na miminko cesky, manzel nemecky a dcera jak bude chtit. Myslim, ze deti jsou velice flexibilni a zvladaji vice jazyku najednou. A co si budeme povidat, nemcina nezni zrovna sladce Moje cela rodina taky bydli v Cechach a rozhodne nechci mamku ochudit. Stac, ze uz se vidime tak malo.Kde priblizne bydlite? My zijeme uplne na jihu. |
| tabea |
| • |
24.10.2008 22:04:44
Ahoj vsichni,uz dlouho jsem na teto diskuzi nebyla,jsem rada ze se to tu rozjelo.Bydlim v Nemecku,muj pritel je Nemec.Mame 4leteho a 5tydnu stare kluky.Mam na vas prosbu,zda by mi nekdo mohl poradit.Na meho prvorozeneho syna Tobiase jsem ze zacatku mluvila cesky,v pritomnosti manzela ci jinych osob jsem zacla nemecky.Brzo zacal i mluvit,takovou tou hatlapatlaninou.Asi ve dvou letech rozumel vsemu co jsem rekla,odpovidal mi ale jen nemecky.Poznala jsem jednu holku,ktera mi rekla,ze muj syn bude sice vzdy vsemu rozumet,ale nebude nikdy mluvit.Ze bych se mela rozhodnout,a mluvit na nej jen a jen cesky.Tak jsem si o tom popovidala s manzelem a ten souhlasil.Snazim se vzdy vse prelozit,aby manzel vedel o co jde.Ted jsou mu 4 roky,a dokaze se celkem dorozumet.sice to obcas plete,a je to takovy cesko nemecky,ale snazi se.Moje rodina bydli v Cechach,vidime se asi kazdy 3 mesice,takze i oni byli radi,ze mu konecne rozumi.Ted nastal ale velky problem.Nevim jak to mam delat s mladsim synem.Mluvit na nej jen cesky,i v pritomnosti manzela?A jak ma mluvit starsi syn na miminko? starsimu synovi jsme alespon vysvetlili,ze kdyz jsme vsichni pohromade a hrajeme nejakou hru,ze budeme mluvit jen nemecky.to celkem i pochopil.Opravdu nevim co ted delat.Muj manzel rozumi velmi velmi malo,maximalne slovicka - backurky,bumbat,papat.Muzete mi prosim nekdo poradit?? momentalne mam "podzimni naladu".nejradsi bych s tou cestinou prastila a mluvila na oba jen a jen nemecky.ale na druhe strane to nechci me rodine udelat.
P.S.muzete psat i nemecky - P.S. ihr könnt auch deutsch schreiben,ich würde mich freuen |
|
|
21.10.2008 21:18:12
Sarcaa, joooo dialekty
Tady se nastesti mluvi docela obstojne, nemela jsem nikdy zadny vetsi problem, ale treba v Oberpfalz je to sileny, jednou jsem se cestou do Cech stavila v obchode, pokladni na me mluvila a ja vubec netusila, ktera bije - doslova![]() Tady spis hodne zkracuji - treba misto "ich habe eine Frau" reknou "i hab e Fra" , takze se to da celkem pochytit. Nejvetsi strach jsem mela z P. rodicu - je jim oboum 85 let, prece jenom starsi lide mluvi nesrozumitelne, ale jsou zlati, hrozne se snazi a zatim si rozumime ![]() A historky jsou dobry, myslim, ze v takhle michanych rodinach o neco takoveho nouze fakt neni. P zase rika, kdyz na neho nekdo v CR mluvi - ja nemecky Malokdo to pochopi, co tim vlastne mysli a marne mu vysvetluju, ze mu vypadlo sloveso a to je dost zavazny v takovy vete. Ve ctvrtek jdeme poprve do Musik Garten, tak jsem zvedava na mistni maminky. Chodime zatim plavat a tam je to fajn, tak snad to tu bude podobny. Jenda porad pousti radio a vlni se na hudbu, tak jsem si rikala, ze to zkusime. Otevreli ted novy kurz, zpiva se, tanci se, dokonce maji i hudebni nastroje pro prcky, takze budou hrat a mozna dame dohromady kapelu ![]() |
|
|
21.10.2008 21:13:13
Jani,
tak to jsi tady po tolika letech uz dost "zakorenila", co ![]() A co stesk po vlasti a typickych ceskych vecech - dostavil se? Vyptavam se, abych vedela, co me pripadne ceka ![]() I kdyz nastesti nebydlime tak daleko, staci sednout do auta a clovek je za par hodin v zemi Ceske ![]() Ja se snazim mluvit na Jendu jenom cesky, ale tim, jak je maly a zvatla jenom tu svoji hatlamatilku, tak to jde. Jsem zvedava, az se rozmluvi. Ale byla bych rada, kdyby umel oba jazyky, u nas nikdo v rodine poradne nemecky neumi, takze by byl problem, jak se s nim dorozumet. Tatinek uz staci na "pantomimu" ![]() |
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.