Re: Proč najednou začnou malé děti sabotovat ovoce a zeleninu?
1) jak děláš minestrone, mrkvovou a cibulovou polévku?
-minestrone:
1-2 ks konzervovaná rajčata Alnatura
cca 100 g namočené fazole
cca 400 g kapusty
cca 400 c mrkev
2 červené cibule
2 str.česneku
trochu pršutu
zelen. vývar
petrželka (z mrazáku)
- mrkovová polévka (inspirace z Marianne):
1 kg mrkve
2 b brambory
1 červená cibule
zel. vývar
trochu oliv.oleje, zázvoru,trocha smetany na vaření a strohaného zázvoru
ozdoba: povařit v pár lžicích pomeranč. šťávy trochu brusinek,dosladit medem
- cibulačka:
trocha oliv.oleje
600 cibule na kroužky
špetka skořice,popř.trošku (tmavého)cukru
kuřecí bio vývar
sýrovo šunkové krutony: jednoduše zapéct jako toasty, pak nakrájet na kostičky
2) jak děláš mrkvovou pomazánku?
500 g mrkve nastouhat,trochu méně nastrouhaného eidamu,trochu čeneku a pár lžic majonézy nebo tofunézy
3) co je to "řepný chumus"?
chumus-pomazánka z cizrny, tahiny, koriandru, česneku a citr.šťávy, část cizrny nahrazena vařenou řepou
4) do kdy ti vydrží sezónní zelenina kapusta a růžičková kapusta?
já netvrdím, že jsem samozásobitel, zeleninu kupuju, kořenovou se snažím v bio kvalitě...vtip je v tom, že se snažíme stravovat podle výživové pyramidy dle sezóny,prostě si myslím,že je menší zlo jíst v zimě koupenou mrkev než bledá rajčata, taky si myslím,že organismu je prospěšný jiný jídelníček v zimě a v létě, v zimě více tepelně upravená zelenina (popř.např. nakvašená aj.), v létě čerstvá
5) kde bereš v teď v březnu jarní cibulku, květák a brokolici?
cibulka a klíčky mi už doma rostou, některá zelenina je namražená, pokud čerstvou zeleninu rychle a hluboce namrazíš, tak úbytek vitamínů není tak výrazný...ale to množství doporučené dávky zeleniny přece není jen kvůli vitamínům, ale např.kvůli vláknině apod.-proto se uvádí celkové množství zeleniny v jakékoliv podobě (mimochodem celková dávka pro dospělého je 500g ovoce a zeleniny, zhruba v poměru 3:2)
6) zeleninová jídla vaříš 2 dny dopředu? Jaké v tom potom zůstanou vitamíny?
Už tepelnou úpravou o část vitamínů přicházíš,ale jak píšu výše, nejím zeleninu pouze kvůli vitamínům. Nejde mi jen o to, zda koupená zelenina je vyhnojená nebo ne, to kolikrát nejsem schopná zjistit a ani z vlastní zahrádky při absenci chemie si nemůžeš být úplně jistá, zda tvoje výpěstky nemají např.zvýšený obsah dusičnanů(protože celková ekol.zátěž půdy)-samozřejmě výpěstky vždy budou kvalitnější než zelenina ze supeemarketu. Mámto nastavené tak:
1)nejlépe ze zahrádky (např.dar od rodičů)nebo biozelenináře-v sezóně bedýnkuju nebo pokud je možno jdu na biojarmark
2) menší lokální trhy
3) supermarket-česká sezón.produkce
Odpovědět