25.9.2012 21:46:33 Vítr z hor
Menu pro profesionála
Dámy, tradičním systémem pozvání (někdo mi zavolá, že ke mě někdo jiný přijede) se stalo, že ke mě přijede na oběd profesionál, kuchař, gourmet čili fajnšmekr, provozovatel restaurací s mlsným doprovodem. Háček je v tom, že vařit budu já.
Další háček je, že sice mám slušné zásoby, ale na další nákup už jaksi není rezerva. Někteří návštěvníci by případně donesli kuře.
Prosím o brainstorming, abych zvládla nějaké úžasné, avšak jednoduché, zaručené menu.
Jsem schopna uvařit hromady skvělých specialit, ale jsem chaot, takže se mi snadno stane, že mám 10 omáček a nic k tomu. Nebo spáchám naprosto šílenou kombinaci jídel (mě to tak chutná), ale hosté zírají na stůl s arabským předkrmem, francouzským masem, mexickými dipy a mou vlastní invencí ohledně příloh.
Začnu od konce, napadá mě, že bych udělala čokoládový dezert a případně zmrzlinu (další komplikace, dostaví se lidé s různými dietami).
Přílohu bych viděla na vegetariánský tajine, protože hezky provoní dům, je to dobré, levné, efektní. Jenže k tomu nějaké maso, že. Napadá mě něco pomalu vařeného v litinovém hrnci, třeba kuřecí prsa na víně, ale netuším, jestli se to hodí k tajine (já bych si to s chutí dala, pokud bych tedy jedla maso).
Dále bych potřebovala 2 předkrmy, jeden zobací, ležící na stole už při příchodu hostů, jeden formálnější.
Mám krásnou servírovací mísu na polévku, takže by bylo fajn udělat polévku.
Salát. Sem tam dip čili omáčku.
Zásoby trvanlivých potravin jsou pestré, koření všechno možné včetně růžové a pomerančové vody, asafoetida, luštěniny všech druhů a podob (tedy těch, co nám chutnají), tahine, sušené papriky, rýže asi 5 kilo, víno....
Mám vlastní rajčata (hlavně cherry), cukety (ty půjdou do tajine), zbytek cibule, česnek, dosti zázvoru, citronů, mrkev, na záhoně zakrslé kedlubny gigant, různé býlí, brambory, okurky... V mrazáku je losos vcelku, možná už by bylo dobré ho zpracovat, ale přece jenom mražená ryba nebude ono. Vajíčka nejsou.
Všichni zúčasnění milují jakkoliv pikantní jídla, ale potřebuji i něco nepálivého pro děti.
Prostě taková skromná domácí hostina. Maso (syrové) dostanu, zbytek pokud možno z domácích zásob, nutné nákupy ideálně tak do 100 Kč v místním coopu. Pití přinese návštěva nebo má smůlu. Nemá chodit na konci měsíce, kdy se kupuje oblečení na zimu a platí kroužky.
Odpovědět