Re: Menu pro profesionála - prosím poraďte!
Jo, a ta lososová paštika - už padám spát, tak se mi to nechce rozepisobvat - stejně, jako recept níže na rybí terinky, jen místo bílé ryby lososa a vynechat trecčí játra.
Na 6 malých terinek. Mladou cuketu nakrájíme na velmi tenké plátky a vyložíme jimi terinky. Ve 100 ml smetany rozmícháme lžičku šafránu a ohřejeme (aby šafrán pustil barvu), necháme zchladnout. Asi 300-400g vychlazeného čerstvého rybího masa (treska, pstruh, pangasius...) zbavíme větších kostí a nakrájíme na kousky. Přidáme sůl, pepř, žloutek, šťávu z půlky citronu, smetanu se šafránem a lžíci bílého vína. Pečlivě na-
jemno rozmixujeme (rozmixují se tak i drobné kosti). Jemně vmícháme sníh z 1 bílku. Rybí směs naplníme do půlky terinek. Na ni položíme tenké plátky tresčích jater a překryjeme zbytkem rybí směsi. Poté vaříme ve vodní lázni v troubě asi 45 min (trouba nastavená na 110°), nebo můžeme připravit v MW při polovičním výkonu přibližně 7 min (lepší je postupně vlnit po dvou minutách a terinky kontrolovat); hotové jsou, když vpíchnutý nůž bude čistý bez stop tekutého žloutku. Podáváme vlažné nebo vychlazené.
Odpovědět