Re: Polévky a jiné vychytávky (prosím Angrešta)
Tak záleží, co jí jako jiná jídla, nutriční hodnoty se sečtou za celý den, tj. pokud má už dostatek něčeho v jiném jídle, mění to situaci. Ale předpokládejmě, že nemá a že polévka má být zhruba vyvážená. Obvkyle není problém, že by polévky měly nedostatek vlákniny, sacharidů a tuků.
Důležité je dbát na dostatek bílkovin.
Snadné je to u polévek luštěninových, tam je bílkovin dost.
Ale pozor u zeleninových krémových polévek, tam je potřeba bílkoviny dodat. Nejlépe vařit je z masového vývaru.
Pokud jsou ze zeleninového vývaru, tak třeba posypat strouhaným sýrem, nebo třeba po rozmixování zeleninového krému (brokolicový, dýňový, karotkový, špenátový...) zavařit na tenoučké nudličky nakrájené třeba krůtí.
Výborné jsou polévky, které nejsou primárně luštěninové, ale přitom trochu luštěnin obsahují. To jsou typicky třeba různé italské variace minestrone - "tělem minestrone jsou luštěniny a její duší je zelenina" - ty jsou velmi vyvážené, navíc se vaří obvykle z masového vývaru a na olivovém oleji.
Sacharidů bývá zpravidla dost, jsou v luštěninách, v zelenině.. ale je dobré dodat je i obilovinou. U krémových polévek obvykle jíškou, ale u nemixovaných jsou výbornou zavářkou kroupy (viz. severoitalské orzetto - vlastně varianta minmestrone), jáhly, pohanka, ovesné vločky...
vločky lze použít i namixonané (předem suché namixovaT) NA zahušťování krémových polévek.
Vitamíny - vit. C se vařením dost poničí, ale dodáš třeba hojným posypáním polévky čerstvou natí.
Karotenoidů je dost - v mrkvi, dýni, paprikách, rajčatech...
Vápník dodáš v zeleninových krémech s mlékem a smetanou, popř. posypáním sýrem.
Vit. D. dodáš vajíčky a vařením rybích polévek.
Vitamíny skup.- Ba masem a droždím - je velmi dobré do zeleninové polévky nechat ke konci rozpustit kostku droždí - dá příjemnou chu´t.
Sand jsme na nic zásadního nezapomněla?
Odpovědět