To je nejspíš polívka, která je zahuštěná a pasírovaná nebo mixovaná.
Hrachovka jde dělat různě, k té jídelnové má asi nejblíž tahle varianta:
Hrách si kup v Lidlu, žlutý, loupaný, půlený. To ti ušetří hodně práce. Nemusíš ho namáčet, ale nic se tím nezkazí. Uvař ve vodě do měkka sbobkovým listem,prvních pár minut vař odklopené,prudce, seber pěnu. Pak pod poklicí na málo.
Na troše sádla opeč hladkou mouku, to je jíška sádlová. Řídká kaše do červena, nech to vystydnout. Hodí se na to teflonová pánvička, ale bacha, když pod tím vypneš oheň, ještě nějakou dobu se to bude dělat, míchej a dej pozor, ať se to nepřipálí.
Utři česnek se solí a s majoránkou.
Když je hrách měkký, vmíchej metlou do polévky vychoadlou jíšku a pak to rozmixuj tyčovým mixerem, chvíli ještě povař, nasyp na kolečka nakrájený párek, vypni,přidej česnek s majoránkou, popř. dosol. Můžeš ještě všelijak dochucovat, já mám ráda francouzské droždí, ale dává se i pepř, maggi, vegety všelijaké apod.
Trocha mléka dělá docela velký efekt.
A na másle s trošičkou muškátového květu opečené houstičky.
Asi jí udělám o víkendu taky, čeče

.