28.11.2012 20:34:02 Senedra
Re: Podpůrná skupina pro prvovařičku hrachové polévky
Placatko, nejsem Angrešt, takže nevím, jak by ti čočkovka ode mne chutnala

Ale - vezmu sáček čočky, úplně obyčejné, asi tak půlku, přeberu, naházím do hrnce a nechám přes noc namočit. Vody dávám tak 7 cm nad čočku. Druhý den uvařím - nad mírným plamenem, čočka hodně pění, pěnu občas seberu. Vařím bez soli, aby čočka neztvrdla. Když už začnou čočky samy praskat ( jsou až lehce rozvařené), tak cca dvě třetiny čočoky vylovím a do hladka rozmixuju - i se slupičkama. Naliju nazpátek do hrnce ( ten si vem velký právě kvůli úěně), přidám sůl, pepř, majoránku ( mám z domácích zdrojů a opravdu dělá hodně), dle chuti minimálně dva rozmačkané stroužky česneku. Na zvýraznění chutě můžeš přidat bujon. Mezitím nadrobno nakrájím asi tak půl větší cibule, osmahnu zlehka jako Hrouda na sádle, přihodím klobásku a taky hodím do polévky. Kdyby se ti polévka zdála řídká, můžeš s cibulkou udělat i jíšku ( už popsáno) a tu do polévky zavařit. Pán tvorstva má rád nakyslé věci, tak většinou přidávám ještě lžíci octa - ale s tím opatrně. Jedna příbuzná vaří vždycky ve vedlejším hrnci brambory nakrájené na kostky a přidává je na závěr.
Já si občas té čočky namočím celý sáček a ve chvíli, kdy je už čočka uvařená, tak jí půlku odeberu, dám zamrazit a mám připravený základ na příští polévku.
Jo a k polévkám - neskutečně mě štve, že DM drogerie přestala prodávát základ na hrstkovou polévku, suším te doma sáček krup, čočoky, fazolek a já nevím čehoa jednou za čas tu hrstkovou spáchám...
Odpovědět