26.2.2013 11:50:27 Bez_Nicku
Re: Jak využít kardamon a kokosový olej?
Kokosový olej obsahuje zejména nasycené mastné kyseliny, proto tuhne při poměrně vysoké teplotě. Některé mastné kyseliny mají údajně zdravotní prospěšnost, na druhé straně lékaři u nás radí tyto tuky omezovat, stejně jako tuky živočišné. Tento tuk se přidává do různých sušenek ap., je poměrně levný (cena v obchodech je daná spíše reklamou). Jeho výhodou je vysoká tepelná stabilita. Tento tuk se také používá při výrobě tzv. margarínu, kde poskytne právě tu tuhou složku, kterou mísí s tekutými oleji (řepkový, slunečnicový ap.), emulgátorem a vodou. Domorodci, kteří tento olej hojně konzumují na kardiovaskulární potíže netrpí. Nicméně žijí nejspíš jiným stylem života a celkově mají jinou stravu než je naše.
Tyto tuky jsou vhodné pro delší tepelnou úpravu. Tam jsou vhodnější než např. oleje, které se rozkládají, což je daleko nezdravější než tuky s nasycenými kyselinami. Smažit lze i ve směsi olejů, část kokosového oleje a zbytek třeba řepkový, bude stabilnější a obsah nasycených tuků nebude tak vysoký. Kosmetické využití - proč ne. Když se např. rány doporučují mazat kosmetickou vazelinou nebo čistým vepřovým sádlem, tak tento tuk má podobné složení.
Odpovědět