Tak já jsem začala minulý týden. Zkoušela jsem bez Pragandy a osobně nemohu doporučit ... né,že by nebyla dobrá,ale byla taková našedlá. Včera jsem vařila v poměru 1:1 obyč sůl:Praganda a je krásně růžová, možná i lépe chutná.
Co se týká doby trvanlivosti myslím,že ani ty dva dny nevydrží,chodí mi na ni kluci tajně do lednice.
Recept mám z netu: 1kg vepřového (kýty=sušší,plecko=šťavnatější) 25g soli (až dost,možná by stačilo míň)100ml vody a malá lžička medu (opravdu malá,aby nebyla sladká).
Maso nakrájím na kostičky (1x1cm asi) hodím do robota s hnětacími háky a míchám 30 min + voda postupně ,med a sůl = na mase se udělá takový šlemíček.Pak to hodím do misky a 48 hodin dám pod folii do lednice,každý den 2x promíchat. Pak nacpu do sáčku,dám do šunkovaru a vařím 30min naplno,pak 1h-1,5h na 80st. Teploměr nepíchám do masa,ale dávám do vody.Ani to nehlídám už vím kolik mám nastavit na sporáku,aby voda měla těch 80-90st.Pak vychladím a hotovo.
Takže časově náročné mi to ,vzhledem k výsledku nepřijde.
Byla tu včera tchýně,která normálně šunku nejí a tuto si dal ke svačině ještě vlažnou , k snídani a ještě si nechala zabalit na cestu do autobusu.

Když se propočítají náklady vyjde to asi na 10-12kč za 10dkg,záleží na ceně masa.
Takže,já jsem s investicí do šunkovaru spokojená.Příště zkusím krůtí nebo kuřecí.Z králíka je prý také výborná,tchýně jednoho dovezla,ale radši ho upeču nebo udělám na smetaně.