To je hodne ruzne.
Treba v Parizi se ji obecne strasne malo, treba ja jsem v Cechach hubena, ale v Parizi prumer. Netyka se to samozrejme vsech, ale male porce jsou zcela bezne. Dokonce i vino se pije casto min, nez si tu lide mysli. Pije se z malych sklenicek, vsichni, co za mnou prijeli do CR, byli v soku z nasich kybliku 

Maso je drahe, ale velmi mnoho druhu a variant. Lide resi jidlo, jako by ridili start raketoplanu. Vazne a dukladne. Kdyz se kupuje maso (vsechny mozne druhy drubeze vc. durazu na vek a pohlavi kusu, rozne pripravene a zabalene kusy veproveho, ulezele hovezi, ktere je po uprave mekke, jak molitan...), resi se s prodavacem, jak se to ma pripravit. Pak se jde koupit vino a resi se s prodavacem, k cemu se to bude pit. Ryb a morskych plodu je velky vyber.
Na pravidelnych trzich se daji koupit vsechny mozne cerstve omacky ci testoviny, koreni, hotova jidla, zelenina...
Kynuteho je samozrejme dost, to je treba croissant ;-) (kynute testo prolozene maslem a poskladane jako listove), bagety, ruzne chleby, pernik... Cukrarny jsou raj, maji ruzne dortiky, sklenicky s dezerty (to je kategorie jidla), spoustu dobrot z krehkeho testa plneneho naplni, ruzne buches, kolace (treba trikralovy!), cokoladove minidorty, opera... Obecne je vetsina sladkosti intenzivni a sladke chuti, ji se toho velmi malo a staci to. Ne jako u nas velke porce s vetsinou nevyraznou chuti.
Krome klasickych jidel byva bezny piknik (hromady neprilis sourodeho jidla, co kdo prinese, ji se venku) nebo apéro (vecer, obvykle setkani pratel ci kolegu, drobne jednohubky a chutovky k vinu, ji a pije se celkem malo, clovek se obvykle nenaveceri).
Nejde to popsat, je to variabilni a pestre...
 Jidlo je ve Francii strasne dulezitou soucasti zivota a ma spoustu podob. Vsak je to taky zatracene velka zeme.