| Maminka Šárky | 128161 |
|
|
1.8.2012 22:49:30
Dobrý den,
8.4.2011 nám zemřela dcerka 24let na plicní embolii. Šárka byla od dvou let léčena na Hematologii v Motole. Lékaři diagnostikovali hematologické onemocnění ITP. Pokaždé, když nemoc znovu uhodila, projevy byly skoro pokaždé téměř totožné. Snížené trombocyty, leukocyty, čevené i bílé krvinky..snížená imunita... Léčena byla kortikoidy. Někdy léčba nezabírala. Po vyzkoušení všeho možného jsme přišli na to, že pokud se Šárka stravuje převážně živou stravou, zeleninovými šťávami, klíčeným obilím, rybami, bez cukru, málo tuku...atd., léčba lépe zabrala a z malé vyrostla krásná žena. Koncem února 2011 se Šárce začalo špatně dýchat. Hematolog jí poslal na kardiologii, kde ji diagnostikovali oboustrannou plicní embolii. Hospitalizovali ji - ptali se jí, jestli měla nějaký úraz,pobyt v nemocnici, letěla letadlem, či jinak cestovala, dále se informovali - zda někdy brala antikoncepci a jestli kouří nebo kouřila. Odpovědi na všechny otázky byly NE. Vyšetřením bylo zjištěno, že má tromb v levé noze-také prý bylo zjištěno, že ten tromb nevznikl od uhození.Začali ji ředit krev. Po týdnu byla propuštěna do domácího ošetřování, píchala si injekce na ředění krve a týdně jsme absolvovaly kontroly na hematologii a kardiologii. Všichni jsme se divili, že byla propuštěna brzy, i když byla tak rizikový pacient. Po třech týdnech doma (každý týden kontroly, lékaři tvrdili, jak je dobře naředěná, zemřela. 1.4.2011 v pátek jsme se s dcerkou chystaly na kontrolu. Ráno jsem ji našla v posteli dušnou, okamžitě jsem zavolala rychlou-nejeli-zavolala jsem znovu a naše holčička vyslovila svá poslední slova. Lékař ze záchranky se snažil o resuscitaci, ale nepodařilo se, pokračovali v sanitě. Než nastoupili do sanity, lékař mě upozornil, že už zřejmě Šárku nedovezou. Jeli jsme jak šílenci za sanitou. Na ARU v Motole, kde zřejmě pokračovali s resuscitací, nám sdělili, že je to hodně špatné, že dcerka umírá.Poslali nás domů. Odpoledne jsme do nemocnice opět jeli, doma jsme byli úplně neschopní vydržet - Bylo nám řečeno, že se pokusí Šárce vyoperovat tromby,ale naděje že není skoro žádná. Ležela ještě po operaci týden na mimotělním oběhu, zčernaly jí nožky a bylo nám řečeno, že pokud to přežije, funkce mozku je již na 20% a končetiny se musí amputovat. Do týdne nám Šárunka zemřela, byla odpojena z přístrojů. Je to rok, a stále nerozumím tomu, proč musel přijít o život mladý, nadějný člověk, který pro svoji zemi mohl vykonat ještě tolik dobrého, zvlášť takový, jakým byla naše Šárka-vystudovala,byla velmi pracovitá,chtěla mít děti. I když byla u naší dcerky zjištěna tato těžká diagnóza, domnívala jsem se, že když byla tato diagnóza odhalena včas a dostala se do rukou odborníků - asi nikdy nepochopím, proč byl takto rizikový pacient propuštěn po týdnu do domácího ošetřování, skoro vůbec nemohla dýchat. Ztratili jsme dcerušku, která lékařům důvěřovala, že nyní už to bude dobré, že je správně ředěna.................. Marti, moc Vás objímám, sdělte mi prosím Vaši emailovou adresu. Marta |
| Kisi + 2 děti | 14696 |
|
|
22.7.2012 0:23:34
nějak jsem zabrouzdala sem, na tuto smutnou diskuzi...
Moc Vás všechny obdivuji, jak jste dokázaly přežítu ty strašné události v životě, jakými je bezesporu ztráta dítěte. Mili, máš u mě hluboký obdiv, jak se dokážeš (aspoň částečně) vyrovnat s tou neskutečnou ztrátou Milenky ... četla jsem příběh už kdysi ... a ještě o tom tak pěkně psát a podporovat další maminky, které přišly o dítě... Kdysi si chodila na diskuzi 02/05 ... snad už máš v životě veseleji (matně si pamatuji, že se ti pak narodil ještě chlapeček ? ) Hodně sil Vám všem !!!!!!!!!!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
| Inaaa | 119752 |
|
|
11.7.2012 14:01:24
Pamatuju...i Jarku a Patrika.
|
| Marta |
| • |
10.7.2012 22:42:39
nevim jestli mam nebo nemam sem jeste psat (uz se ani neumim prihlasit jako registrovana). Dnes je to 10 let, co nam odesel nas Vojta. Tahle diskuze tedy vznikla tedy tak pred deviti rokama, kdy jsem dlohou nevedela "co s tim" a hledala nekoho se stejnym nestestim a podarilo se mi nakontaktovat Jarusku s jejim Patrikem (vlastne BEZ) a priznavam, ze toto tady byl muj veliky ventil, pote co to tu Jaruska zalozila a pote co jsme si vymenili nescestne mailu, aby stejnou sanci meli i dalsi, protoze nestesti nechodi po horach, ale po lidech a bohuzel a to je to nejhorsi ze i po DETECH.
Porad se nelicim, protoze slzy stale prichazeji . . . a uz se k tomu ani nikdy nevratim. Vsem posilam virtualni objeti - OBJETI JE TO CO MI POMAHA !!! Marta |
| Mili+5 | 20018 |
|
|
28.6.2012 8:08:32
Já myslím, že přijde čas, kdy Ty sama budeš chtít tu urničku uložit do hrobu, protože pochopíš (ne rozumem, ale spíš srdcem, intuicí), že Filípek v té urničce není, že ten popel je jen popel, to podstatné a důležité, co byl a snad i je Filípek, není ten popel. Ale na to máš čas. Pokusila bych se říct manželovi, aby měl trpělivost, že je to brzy, že zatím chceš mít urničku u sebe a později se uvidí. My jsme měli doma urničku přes rok, podobně mnoho dalších pozůstalých maminek, které znám, urničku měly doma i více let, nakonec všechny postupně souhlasily s jejím uložením do hrobu. Po určitou dobu byl pro mě hrobeček místem setkávání, kdy jsem si udělala čas jen pro sebe a Milenku, něco jsem jí tam koupila (hračku, andílka), přinesla kytičku, když jsem tam byla sama, zpívala jsem jí. Dnes už moc často nechodím, nějak se mi v poslední době zprotivilo, že tam jdu vlastně za tím popelem, proč, Milenka tam přeci není, za to je svým neviditelným způsobem stále se mnou, nemusím za ní nikam chodit, je tady se mnou.
Ale to jsou takové různé fáze, kterými člověk různě prochází, takže doporučení zůstává jednat podle svých pocitů, co pomáhá aspoň malinko, toho se držet, co nesnesitelně bolí, tak tomu se vyhnout. Myslím nyní činnost, která bolí, (někdo třeba nemůže koukat na videa s dítětem, protože ho to příliš bolí, někomu to zase ulevuje), ne samu skutečnost, která bolí nejvíc, ale té se nevyhneš. Ještě malá poznámka k manželovi, reaguje hodně podobně jako ten můj. Ale nemysli si, že on miloval Filípka méně a že ho to méně bolí, jen jeho způsob vyrovnávání je jiný, řekla bych typicky mužský. Můj muž se to také snažil nejprve popřít a vytěsnit, to bylo furt "nemysli na to, už zase brečíš, proč o tom zase začínáš". Nakonec jsme si to vyříkali, že každý máme v tomto jiné potřeby a že je budeme vzájemně respektovat. On mě nechá truchlit, jak já chci a potřebuji a já mu nebudu vnucovat žádné hovory o Milence, ani žádné projevy lítosti, společné vzpomínkové rituály omezíme na minimum. Nakonec to dopadlo zajímavě. V době, kdy já už jsem měla svoje odtruchleno a nepotřebovala už jsem ani tolik o tom mluvit, můj muž najednou sám začal, v podstatě to, co jsem já už měla odžito, on si odžíval až s časovým odstupem po mně. Nyní už je dobře. Víš ten respekt k prožívání je moc důležitý, tahle situace není zrovna tmel pro manželství, nakonec, když ji úspěšně překonáte, vás stmelit může, ale mnoho manželství to v průběhu rozbilo. Posílám , je to moc těžké, nejhorší bolest, která mě potkala a asi i pro Tebe je ta nejhorší, těžko s čímkoliv srovnatelná. Při prohlížení videa se nedalo neplakat. |
| clairol1 | 96427 |
|
27.6.2012 13:53:55
Mili, už zase brečím, sotva jsem sem vlezla, dnes už po kolikáte??? Máš pravdu, stav, kdy jsem měla pocit, že už slzy nemám mám za sebou, probrečela jsem 6 dní v kuse, když byl
Filípek v nemocnici na přístrojích a pak už jsem neměla ani slzičku, sucho, prázdno, zdálo se mi, že je mi líp, ale teď vím, že to bylo tím, že mi celá věc nedošla a dochází mi to pomalu až teď, spolu se slzami, které se vrátily. Před 14 dny jsem byla vyzvednout urničku, původně jsme ji s manželem chtěli dát do hrobu, ale asi dva dny před tím než jsem pro ni byla, se mi to rozleželo v hlavě a najednou jsem si uvědomila, že chci mít Filípka doma. Manžel mi udělal scénu, že myslím jen na sebe, že za ním ostatní nebudou mít kam jít, ale proč bych měla myslet na ostatní? Já jsem jeho maminka a chci ho mít aspoň částečně u sebe. Snad už to manžel překousl, ani nevím o co mu přesně šlo, ale mě je po téhle stránce líp, od té doby, co mám Filípka tady. Ano, nenechat se nikým do ničeho vmanipulovat, nikdo si neumí představit, jak je mamce, která děťátko nosila a porodila a přišla o něj. Ta vazba je daleko silnější a naprosto odlišná než tatínek-dítě. |
| moai | 114600 |
|
|
27.6.2012 13:13:56
Clariol1, je mi moc líto, co se stalo s Vaším krásným chlapečkem. Snad najdete časem útěchu, smíření, to Vám moc přeji
. Píšete, že okolí se k tomu staví, jakoby se nic nestalo. Možná Vám vše nechtějí znovu připomínat, chtějí Vás přivést na jiné myšlenky. Jen nechápou, že právě o tom potřebujete mluvit. Lidé často neví, jak se v takové situaci zachovat. Zkuste jim to naznačit, začít hovor o Filípkovi. Přeji Vám hodně síly a chápající okolí! |
| Mili+5 | 20018 |
|
|
27.6.2012 13:04:52
Bohužel to Ti jen nepřipadá, že je to horší. Nechtěla jsem to psát, ale bohužel pravdou je, že zatím spíš nemáš to nejhorší za sebou, ty pocity budou nějakou dobu minimálně stejně nebo spíš ještě to bude horší. Holka zlatá, nečekej, že ta bolest přejde, že to bude zase jako předtím, to už nebude nikdy. Ale na druhé straně po nějakém čase se s tím naučíš žít tak, aby ten život byl zase pěkný, aby v něm zase byla radost. Nyní to ale nějakou dobu je a bude moc zlé, není žádná pomoc, která by Tě vysloveně zbavila bolesti a zoufalství, jsou jen možnosti, které Ti umožní si aspoň malinko ulevit a ty možnosti jsou u každého jiné, takže si je musíš najít sama. Dost maminkám pomáhá to vypovídání vypsání, ale taky ne každé. Někomu třeba zabrat se do nějaké práce, někomu naopak tohle vůbec nejde, nedokáže se soustředit na nic. Někdo dělá vzpomínky, vystavuje fotky, někdo naopak se na ně nemůže ani podívat. Dělej hlavně to, u čeho cítíš trochu úlevu, nenech se vmanipulovat do žádné cizí představy, jak se má nebo nemá truchlit.
Filípkovi byly 3 roky, to je ještě období, kdy jste na sebe byli hodně navázáni a on byl ještě tak malý bezbranný, odkázaný na Tebe a Tys ho nedokázala ochránit. Tohle znám moc dobře, Milence byly 2, když umřela. Víš, ono se to většinou nedá odstřihnout, člověk musí tou bolestí projít, nechat ji působit, 100x se Ti všechno vrátí, 100x Tě to položí, až najednou třeba po 101 to zvládneš, už to nebude tak šílené, bolet to bude pořád, ale už třeba jen v tu chvíli a za chvíli už budeš schopná zase na to přestat myslet. Ale než se to stane, bude ta bolest ovládat většinu Tvého dne, s tím se nedá nic moc dělat. Pořád pláčeš, bylo by naprosto nenormální, kdybys po tak krátké době neplakala. Někdy člověk dojde až do bodu, kdy už jakoby nemá slzy, kdy už plakat nemůže, pokud však ho to uvnitř stále ještě moc bolí, je to ta nejhorší situace. Když to bolí, plakat je normální, nic si nevyčítej. Mohu Ti slíbit, že časem bude o něco lépe, ale hned dodávám, že v současné chvíli je to pro Tebe nepředstavitelné, i pro mě to tak bylo a nesnášela jsem řeči typu, bude líp. Ono je pravda, že úplně to nepřejde nikdy, protože už se nikdy nevrátí, s tímhle je moc těžké naučit se žít. |
| clairol1 | 96427 |
|
27.6.2012 10:48:37
Moc děkuji za pohlazení a za tip na Koníka, hodně chodím na Dlouhou cestu.cz, ale nějak mi nic nepomáhá. Poraď mi, co pomáhalo Tobě. Mě se zdá, že je to snad horší a horší, brečím několikrát denně. Dneska ve školce vyvěsili jména dětí, který od září nastoupí a můj
Filípek mezi nimi nemůže být, rychle jsem šoupla staršího Míšu do třídy a utíkala jsem s pláčem pryč. |
| Tuliša | 6384 |
|
26.6.2012 21:25:13
To je tak smutný... Drž se
![]() |
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.