Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Všechny naše deníky

  • Kecací deník:o)))  (3 články)
    Pro naše tajnosti
  • Kontakty  (6 článků)
  • Recepty - jídla  (53 článků)
    Tak sem můžete psát nějaké dobré receptíky na nějaké dobré mňamky:o)
  • Recepty - pečení  (43 článků)
    A sem pište recepty na nějaké dobré koláče, buchty apod.:o)
  • Tabulky  (15 článků)
    Tabulky narození nás a našich dětiček a váhové tabulky dětiček
  • Zajímavé adresy  (10 článků)

[<<Předchozích 60] Poslední články ze všech deníků 6170 z 137 [Dalších 67 >>] 
 Přesnídávky bez cukruPřikrmování

Deva a Hamé: jablko, broskev, meruňka, jahoda (obojí k sehnání mezi DIA potravinami)
Hami: první lžička jablko, první lžička hrušky (s fruktózou), jablko-banán, mango-banán, banán-ananas-tvaroh
Hipp: karotka-jablko, jablko-borůvky, jablko-hrušky, hrušky, jablko-banány-broskev, broskve, ovocný dezert, banána, banány-broskve, ovoce s rýží

Více ...
Vložil: Severka + P 14 + L 10 + N 8 dne 2.6.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem

 ČajánekPřikrmování

http://www.liftec-pharma.cz/www/nove/cajanek/index.html

Granulované čaje, některé jsou s cukrem, ale některé jsou slazené jen laktózou:

Větší část sacharidů obsažených v přípravku ČAJánek tvoří laktóza. Je to disacharid složený z glukózy a galaktózy, s nímž se kojenec setkává záhy po narození, protože je přirozenou součástí mateřského mléka. Lidské mateřské mléko obsahuje 7% laktózy, což je 2x více než kravské mléko. Trávicí trakt malého miminka je ke štěpení laktózy většinou dostatečně vybaven a pokud dítě netrpí vrozeným deficitem laktázy nebo jinou laktózovou intolerancí, nemá s trávením mléčného cukru žádné problémy.
Štěpení disacharidů je regulováno substrátově, tj. čím více je disacharidů v potravě, tím více se tvoří příslušného specifického enzymu (sacharázy).
Laktóza má pouze 30 - 60% sladivosti sacharózy. Nevytváří proto u kojenců předčasně nežádoucí návyk na sladkou chuť, který vede později ke vzniku obezity a dalších civilizačních chorob. Některé studie dokonce uvádějí souvislost mezi zvýšenou konzumací sacharózy (dochází k překyselení vnitřního prostředí organismu) a vznikem atopického ekzému. Vzhledem k tomu, že ČAJánky, v nichž je obsažena pouze laktóza, mají pro starší kojence již trochu nevýraznou chuť i barvu, byla řada ČAJánků určených pro děti od ukončeného 6. měsíce věku doplněna o přípravky s malým přídavkem sacharózy. I tak však tvoří laktóza více než 50% obsahu sacharidů.
Laktóza je pro kojence lépe stravitelná než sacharóza a má i další prospěšné účinky. Zejména upravuje pH střevního obsahu a napomáhá tak rozvoji užitečných střevních mikroorganismů, které nejen pomáhají štěpit živiny, ale syntetizují také řadu vitaminů a jsou velmi důležité pro rozvoj imunitního systému.
Energetický obsah obou sacharidů (laktózy a sacharózy) je shodný - 17kJ/1g.


Nesnášenlivost laktózy
Přestože většina kojenců přijímá ČAJánky s obsahem laktózy velmi dobře a bez obtíží, je třeba se v zájmu objektivity zmínit i o případech nesnášenlivosti laktózy.
Laktózová intolerance je nejčastěji se vyskytující porucha trávení disacharidů. Trpí jí asi 10% bělochů a až 70% černochů. Porucha se však manifestuje většinou až ve věku 4 - 6 let, proto u kojenců potíže nebývají.
Naproti tomu deficit sacharázy, který postihuje jen asi 0,2% populace se projevuje již v kojeneckém věku. Při poklesu aktivit disacharidáz zůstanou disacharidy v tenkém střevě nerozštěpeny a vlivem osmózy přitahují vody z krevní plasmy do lumen střeva. Nestrávené disacharidy se potom stanou v tlustém střevě živnou půdou pro střevní bakterie, jejichž metabolickou činností vznikají z cukrů různé nízkomolekulární látky, které dále zvyšují osmotický efekt. Tyto látky mohou být i plynné povahy, nezřídka dráždí střevo a vyvolávají další obtíže - nadýmání, plynatost, vodnaté průjmy, poruchy vstřebávání dalších živin v důsledku zrychlené pasáže střevem. Uvádí se, že 50 g nestrávených disacharidů na sebe váže až 1 litr vody.
Velmi vzácným onemocněním je porucha metabolismu galaktózy (galaktóza a glukóza tvoři molekulu laktózy) - galaktosémie. Je způsobena deficitem enzymů především galaktokinázy a galaktózo-1-fosfát uridyl transferázy, které přeměňují galaktózu v krvi. Klinicky se tato porucha projevuje již v prvních dnech po narození, když dítě začne přijímat mateřské mléko. Začne zvracet, ubývá na váze, zhorší se kojenecká žloutenka, zvětší se játra a slezina, je hypoglykemické. Galaktóza se neodbourává, přeměňuje se na galaktikol, který vede k vážným orgánovým změnám. Pro tyto pacienty je řešením pouze celoživotní vyloučení laktózy z potravy. Jedná se nejen o mléko a většinu mléčných výrobků, ale i o některé farmaceutické přípravky (tablety) v nichž se laktóza běžně užívá jako vehikulum.
Obsahově mnohem menší, zato z hlediska účinku významnější součástí ČAJánků jsou rostlinné a ovocné extrakty. Jsou vyráběny za mimořádně přísných podmínek, s použitím mnohonásobné filtrace, aby neobsahovaly žádné nežádoucí příměsi (pyl, ostré zbytky rostlin). Jsou použity pouze takové rostliny, které neobsahují ani silně účinné látky, ani možné alergeny (např. aromatické ovoce). Všechny rostliny vyhovují našim platným zákonům a vyhláškám, které se týkají použití léčivých rostlin v čajích a potravinách pro zvláštní výživu.

 
 
   
 
Více ...
Vložil: Severka + P 14 + L 10 + N 8 dne 2.6.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Tvarohová pomazánka s jogurtem a ořechyRecepty - jídla

200g měkkého tvarohu, 3-4 lžíce bílého jogurtu, 2-3 lžíce strouhaných ořechů, mletý zázvor, sůl, pažitka

 

smíchat, dobře promíchat a nechat chvilku odležet, na bílou veku nebo chleba je to mňamka

Více ...
Vložil: šplechťule, Marek 10/03 dne 21.5.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Mrkvový salát s jogurtemRecepty - jídla

400g mrkve, 1/2 kelímku bílého jogurtu, 4 lžíce citronové šťávy, 1 lžička křenu, cukr , sůl, mletý pepř, petrželka

 

nastrouhat mrkev, zakapat citronem, okořenit trocou cukru, soli a pepře, promíchat a nechat v chladu uležet 20 min. na zálivku jogur smícháme s křenem, solí, pepřem, citronovou šťávou a pokrájenou petrželovou natí.

Více ...
Vložil: šplechťule, Marek 10/03 dne 21.5.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Třístupňový způsob zavádění nemléčného příkrmu u dětí ohrožený alergiiPřikrmování

Trpí-li rodiče nebo sourozenci alergickým onemocněním, jako je astma, senná rýma, ae, je možnost vzniku potravinové alergie u dítěte mnohem větší. Stejně tak pravděpodobnost, že bude mít časem podobné obtíže jako rodiče

 

Nejlepší ochranou před časným rozvojem těchto onemocnění je kojení. Pokud nemůže být dítě plně kojeno, doporučuje se, především v prvních šesti měsících, hypoantigenní (hypoalergenní) mléko, které doplňujeme nemléčným příkrmem až od šestého měsíce.

 

.jednotlivé druhy příkrmu, podáváme postupně, po sedmi dnech, tedy každý týden jednu novou složku. To proto, abychom mohli zjistit, který druh zeleniny dítě nesnáší, totéž platí pro ovoce

 

.vejce nejsou vhodná pro kojence zatíženého alergiemi vůbec

 

.vaječný bílek pak není vhodný do dvou let

 

.kravské mléko a mléčné výrobky patří rovněř mezi potraviny, které mohou vyvolat alergii. Mimo to zatěžují organismus každého kojence vysokým obsahem bílkovin. K přípravě pokrmů je možné použít mateřské mléko, mléko hypoantigenní, hypoalergenní mléko (na obale označené H.A.)

 

.jídlo samozřejmě nesolíme, nekořeníme a nedoslazujeme

Více ...
Vložil: listopad dne 20.5.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Potraviny vhodné pro přípravu nemléčných příkrmůPřikrmování

Potraviny vhodné pro přípravu nemléčných příkrmů, obvykle nevyvolávající alergické reakce

 

Zelenina: mrkev, zelená okurka, cuketa, dýně, černý kořen, kořen petržele, kedluben, všechny zelené saláty, špenát, mangold, červená řepa, pórek, květák, zelí , kapusta, zelené luštěniny, zelený hrášek

 

Ovoce: hrušky, jablka, třešně, švestky, mirabelky, meruňky, hrozny, meloun, banán, avokádo, borůvky

 

Obilniny:rýže, proso, oves

 

Maso:drůbeží, telecí, hovězí,jehněčí, králičí

 

Sladidla: čistý hroznový cukr, zahuštěná jablečná nebo hroznová šťáva

 

Pojící prostředky: rýžový, kukuřičný a bramborový škrob

 

Oleje a tuky: rostlinné oleje, margaríny bez mléčné bílkoviny

 

Čaje: dětský čaj, šalvěj, sléz, lipový květ, fenykl, černý bez

 

Šťávy:jablečná, hrušková, hroznová . Šťávy používáme jen tehdy, jestliže dítě snáší celé ovoce, ze kterého je šťáva připravena.

 

Více ...
Vložil: listopad dne 20.5.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Potraviny nevhodné pro dětiPřikrmování

Potraviny, kterých by se mělo vyvarovat dítě s alergickými projevy

 

Zelenina: rajčata, celer, paprika, ředkvičky, křen, sušené luštěniny, kyselé zelí, řeřicha, bazalka

 

Ovoce: citrusové plody, kiwi, ananas, mango, broskve, fíky, dalte, bobulovité ovoce mimo borůvky

 

Maso: ryby a dary moře

 

Ořechy a semínka, exotické koření, med

 

Bylinkové čaje (heřmánek apod)

 

Kravské mléko, sójové mléko, mléčné výrobky (mimo jogurtu), vejce

Více ...
Vložil: listopad dne 20.5.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Nafoukanci 2 - šlehačkové pečivoRecepty - pečení

Jestli můžu mít komentář - dělám těsto stejně jako Šplechťule, většinou na vánoce, ale nedělám jen tvary, ale vykrájím kolečka a plním náplní ze sekaných ořechů, rozinek máčených v rumu, které taky trochu nasekám a strouhaného perníku, nebo když nemám, jen strouhanky, zalité trochou horkého mléka a rumem. Konzistence náplně je tužší, aby nevytékala. Kolečka přehnu a po okrajích namačkám k sobě, lze použít takové to udělátko na plněné těstoviny. Peču do růžovy a taky obaluju v moučkovém cukru s vanilkovým. Je to stráááášně dobrý.

Více ...
Vložil: rain dne 16.5.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Medovník 2Recepty - pečení

• 4 zloutky
• 75 cukru na peceni (jemny)
• 150g hrube mouky
• 1/2 lzicky jedle sody nebo prasku do peciva
• 100g medu
• 2 lzice vody
• snih ze 4 bilku
• cca 2 lzicky pernikoveho koreni (napr. Kotanyi) (jinak v korenich do perniku se objevuji dle zvyklosti nektere z nasled. slozek: pepr, skorice, anyz, zazvor, hrebicek, kardamom, nove kor., fenikl)
• hracickove mohou udelat z cukru karamel
• na posyp: nastrouhany pernik na strouhani
Zloutky s cukrem utreme do peny, pridame 2 lzice teple vody, pak rozpusteny med (je-li cukernaty, musi se ohrat). Dale primichame mouku s korenim a praskem do peciva. Nakonec jemne vmichame snih z bilku. Peceme ve vymazane a vysypane dortove forme v mirne troube. (zpocatku vice zprudka aby testo vybehlo; podle konkretnich podminek lze testo zvrchu prykryt kusem alobalu) Hotovy dort rozkrojime na 3 placky (narizneme nozem po okraji a zbytek reznou niti jako knedliky). Slepime kremem placky k sobe (nezapomente nechat stranou krem na potreni zvrchu a z boku. Pak potreme kremem boky dortu a posypeme je strouhanym pernikem (napr. pres cednicek na caj - pozor prace pro 4 ruce!). Nakonec potreme kremem vrsek dortu a opet zasypeme pernikem. Nechame v chladu odlezet asi puld dne aby sel medovnik dobre krajet a vrstvy byly dobre spojene.

Krém do medovníku
• 1/4 l mleka
• 2 navrsene pol. lzice vanilkoveho pudingu
• 15dkg cukru (opet jemny)
• 15dkg masla
• 8dkg strouhanych vlasskych orechu
Utreme maslo s cukrem do peny, pridame orechy a postupne vmichame vychladly puding z vyse uvedeneho mnozstvi mleka a pudingoveho prasku.

Více ...
Vložil: listopad dne 15.5.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Cikánské řezyRecepty - pečení

180g plh mouky, 100g tuku, 40g práškového cukru, 3 žloutky, skořice, tuk na plech

Sníh:

3 bílky, 140g pískového cukru, 100g strouhaných ořechů, 50g strouhané čokolády na vaření

Z mouky, tuku, cukru, žloutků a špetky skořice uděláme těsto, necháme chvíli odležet, pak rozválíme plát, který přeneseme na vymazaný plech. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Pak si uděláme sníh, Do tuhého sněhu z bílků zašleháme část cukru, ještě šleháme a nakonec  vmícháme ořechy a čokoládu. Hmotu rozetřeme na zapečené těsto a dopečeme. Po vychladnutí krájíme na řezy

Více ...
Vložil: šplechťule, Marek 10/03 dne 15.5.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 60] Poslední články ze všech deníků 6170 z 137 [Dalších 67 >>] 

Upozornění:
Dalších 34 článků v tomto výběru je soukromých (nemáte k jejich prohlížení oprávnění).
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.