Re: Čím nahradit bílou mouku
Doporučovala bych nezačínat kulinární experimenty od věcí kynutých - stejně vánočku máš jednou ročně, mazanec dtto
Ale do lité buchty můžeš použít jinou mouku - je dobré dávat spíš napůl, půl bílou pšeničkou, půl třeba tu špaldovou, nebo pohankovou, nebo třeba část mouky nahradit ovesnými vločkami... prostě lépe než rovnou přejít na jinou mouku, nahrazovat po částech, než tu jinou "dostaneš do ruky. Nebo můžeš použít třeba pšeničnou, ale celozrnnou. Ale ta víc pije vodu, tak na litou buchtu připočti cca 15% tekutiny navíc.
Křehké těsto typu linecký koláč můžeš udělat z celozrnné rovnou, to jde úplně bez potíží.
Knedlíky Ti nebudou držet. Tj. pokud chceš dělat knedlíky z bezlepkových či nízkolepkových mouk, budeš je muset vařit v hrnečku nebo ve fólii. Jde to, ale chce to trochu víc zručnosti, ta těsta jsou prostě taková nesoudržná.
Jáhly můžeš také přimíchávat do těst - já to dělám běžně, protože mrňouse krmím skoro každý den jahelnou kaší, tak ten zbytek míchám do litých těst. Ale ty jáhly musejí být předem třikrát propláchnuté vroucí vodou a pak 10 min povařené, jinak Ti tam zůstanou divné tvrdé kousky.
Odpovědět