Re: Jáhly a ovoce - jak to uvařit dobré?
Hlavní je jáhly předem opravdu hodně propláchnout vroucí vodou - já proplachuju nejmíň třikrát. Bez důkladného propláchnutí to bude nahořklé.
Pak jáhly zaliju vodou(mlékem (záleží, jestli vařím sobě nebo dítěti, kde pak dávám do hotových sunar), dám špetku soli a vařím, až změknou. Mám je ráda spíš trochu kašovitě rozvařené, takže vařím cca 30 minut. Ale jedlé měkké (když je dělám přílohové, podobně, jako rýži) jsou už po 20 minutách.
Do hotové jahelné kaše zamíchám med/cukr, kus másla, žloutky a ušlehaný sníh. Dám do máslem vymazaného pekáčku polovinu, pak ovoce a zbytek jáhel. Povrch pokropím buď rozpuštěným máslem, nebo smetanou, a upeču.
Máme jáhly hrozně rádi

Jsou opomíjené, byly vytlačeny rýží, ale dřív se tu používaly velmi hojně. Jeden "středověký" recept(ne úplně, jen inspirovaný knihou M.Beranové o středověké kuchyni) mám i na webu

Odpovědět