Re: Smutná kuchyňská bilance
0.5 kg chlebové žitné, do ní přidám cca 2 lžíce kvásku od minula (peču často, takže v mezidobí je v lednici a nepřikrmuju), zaleju něco málo přes 700ml vody (studené či vlažné) - odměrku mám na 700, dávám kousek nad rysku, bude to tak nějak 725-750, jak kdy, nechám rozkvasit řadu hodin (je to různý podle teploty vstupní vody a počasí a jak mám já čas, v průměru tak 10h), pak odeberu trochu na příště, ke zbytku přisypu 0.5 kg chlebové pšeničné, 5-6 lžiček soli (jako lžičku používám tu odměrku, co se dává k pekárnám, sůl mám nerafinovanou mořskou, takže méně solící), kmín a jiná dochucovadla dle chuti. Vypracuju těsto, podle potřeby případně trochu dosypu pšeničnou nebo přidám trošičku vody, ale je tam určité rozmezí hustoty těsta, ze kterýho leze přijatelný chleba, takže zase není nutný si dělat stres kvůli echt správné konzistenci. Vypracování trvá ručně tak 20 minut, do hladkého povrchu. Hodinu nechám odpočívat, pak překládáním a stáčením vytvaruju chleba, ten dám kynout do nádoby - u nás zima, takže mimo tropické počasí tak 2-3h. A ten sázím do trouby. Akorát mi obvykle praská, ale to bude troubou, už má svoje léta a nedaří se jí rozfajrovat na plno.Do trouby ještě vchrstnu hrnek vody. Po zapečení, když začne hnědnout, stahuju na 200.
Odpovědět