|
Všechny naše deníky
|
-
INFORMACE O NÁS
(17 článků)
|
-
knedlíky
(4 články)
jak která vaříme které knedlíky
|
|
-
pití
(1 článek)
nápoje s alkoholem i bez, kdo co má rád a co komu chutná :-)
jak to vyrobit doma
|
-
polévky
(11 článků)
jaké máme rády a vaříme
|
-
sladká jídla
(1 článek)
i k obědu nebo večeři můžem mít něco sladkého
|
|
|
-
slané dobroty
(4 články)
na rychlé pohoštění nebo na oslavy, osvěčené recepty
|
-
vánoční cukroví
(15 článků)
a jiné drobné sladké pečivo vhodné pro různé příležitosti
|
| |
|
[<<Předchozích 10] Poslední články ze všech deníků 11 až 20 z 80 [Dalších 60 >>]
|
| Zeleninové těstoviny pana Codůmdal | bezmasé dobroty |
|
Chceme-li lehké jídlo, které nám kilínek nepřidá, postupujeme takto: Vyběhneme na zahrádku (nebo do obchodu) a nahromadíme papriky, rajčata, salátové okurky, cibulku i s natí, nať petrželky nebo jinou podobnou křehkou zeleninu. Vše nasekáme a dáme do mísy, zlehka osolíme, opepříme a zakápneme několika kapkami nejlépe olivového oleje.
Uvaříme kvalitní těstoviny (nešetřte penězi, nejlepší jsou bezvaječné semolinové - nelepí se) a neproplachujeme je, aby nevychladly. Vyklopíme je do mísy na zeleninu, promícháme a horké podáváme. Dojídat se dá i vychladlé. Leč není dobré salát ohřívat nebo jej smíchávat když jsou těstoviny studené - onení to ono. |
| Více ... |
| Vložil: Katka s Johankou dne 7.4.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Salátek s arašídy | bezmasé dobroty |
|
Smícháme obsah plechovky vakuované kukuřice (i stou trochou vody co je na dně!), sáček arašídů a opepříme. Nejlépe je nechat chvíli proležet a potom přidat nasekané čínské zelí a hned chlazené konzumovat. Pozor, nesolíme! |
| Více ... |
| Vložil: Katka s Johankou dne 7.4.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Zeleninová polévka s brokolicí | polévky |
|
Suroviny: olej, hl.mouka, brokolice, mrkev, brambory, česnek, vegeta, sůl, pepř, drcený kmín, libeček, petrželka
Postup: Uděláme světlou zásmažku a zalijeme vodou,přidáme nakrájenou mrkev a brambory, brokolici rozebranou na malé růžičky. Přidáme propasírovaný stroužek česneku, vegetu, sůl, trošku pepře a drceného kmínu a vyvařit kousek libečku. Nakonec nasypeme posekanou petrželku.
Podle chuti můžete přidat i jinou zeleninku,např. kedluben,květák,petržel ........
|
| Více ... |
| Vložil: Iňule dne 21.3.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Arménský medový dort | sladké dobroty pečené |
|
Suroviny na výrobu krému:
Plechovka slazeného kondenzovaného mléka, kterou je třeba předem(celou, neotevřenou) mírně vařit 2 hodiny ve vodě, aby mléko zkaramelizovalo.
250 g másla;
1 vanilkový cukr;
20 dkg cukru;
Suroviny na výrobu těsta:
100 g másla;
Hrnek krystalového cukru;
2 - 3 polévkové lžíce medu (podle chuti);
4 vejce;
2 lžičky jedlé sody ;
Hladká mouka podle potřeby, aby se těsto dalo válet válečkem.
+ rozsekané vlašské ořechy
Pracovní postup:
100 g másla necháme rozpustit na pánvi a přidáme 2 lžíce medu. Do misky rozklepneme čtyři vejce, přidáme 2 lžičky jedlé sody, a smícháme na pánvi s rozehřátým máslem a medem. Stále mícháme, dokud hmota nezhoustne a trochu nezbělá, zároveň dáváme pozor, aby se nám nevytvořily hrudky. Pokud se hrudky vytvoří, musíme je odstranit. Hmotu pak necháme 10 – 15 min vychladnout, ale stále mícháme, aby se nevytvořily hrudky! Poté přidáme hladkou mouku dle potřeby tak, aby se těsto nelepilo, ale dalo se válet válečkem na velmi tenké placky o velikosti plechu na pečení.
Placky se válí na pečícím papíře namazaném máslem a s tímto papírem se dají péct. Na celý dort je třeba udělat celkem 4 placky. Pečou se v troubě vyhřáté na maximum, cca 250 stupňů, krátce - přibližně 2 minuty a před dalším použitím musí vychladnout.
Dále je třeba vyrobit krém, kterým se budou placky slepovat. Celá neotevřená plechovka slazeného kondenzovaného mléka se mírně vaří ponořená 2 hodiny v hrnci s vodou, mléko tím lehce zkaramelizuje. Pak se nechá vychladnout. Do šlehací mísy vložíme celé máslo v pokojové teplotě, přidáme 20dkg krystalového cukru, vanilkový cukr, vlijeme lehce zkaramelizované mléko a šlehačem vyšleháme na hustý krém. Krém necháme zchladit alespoň 10 min v mrazáku nebo v lednici. Poté jej postupně mažeme na vychladlé placky. Každou namazanou vrstvu posypeme mletými ořechy. Vznikne dort, který bude mít 4 vrstvy střídajících se placek s krémem.
Nyní seřízneme dort do určitého tvaru (většinou do tvaru obdélníku). Odříznuté okraje rozválíme válečkem a vzniklou drtí posypeme spolu s mletými ořechy vrstvu krému na poslední, horní placce.
Dort je lepší nechat uležet den v chladničce a podává se nakrájený na čtverce(obdélníky)
Tento recept nemám vyzkoušený, ale já jsem ještě placky potírala, před namazáním krémem, smetanou s instantní kávou a navrch jsem to sypala strouhaným perníkem s kávou a oříšky. A do krému jsem dávala med – asi to nahradí to kondenzované mléko.
|
| Více ... |
| Vložil: MirkaM dne 18.12.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Krůtí prsa s brusinkovou omáčkou | masové recepty |
|
Ingredience
600 g krůtí prsa;
2 jablka;
100 g nastrouhaný sýr;
12 velkých plátků anglické slaniny;
vinná klobása ;
zelená petrželka;
150 ml bílého vína;
50 ml vinné nebo jablečné pálenky nebo jiného alkoholu;
kousek veky od chlebíčků;
sůl;
pepř;
Omáčka:
100 g brusinky mražené nebo kompot;
2 šalotky;
200 ml dezertního červeného vína;
cukr;
citrón;
trochu tymiánu;
smetana;
Postup:
Veku namočíme do vína. Z krůtích prsíček nakrájíme tenké plátky a naklepeme je. Vinnou klobásu vymačkáme ze střívka a do hmoty vmícháme strouhaný sýr, zelenou petrželku, najemno nakrájené jablko a pálenku. Na krůtí plátky dáme plátky slaniny, přidáme hmotu a buď přehneme jako kapsu nebo smotáme do závitku. Ze zbytku hmoty můžeme udělat šištičky a obalit je do slaniny nebo je obalit na špejli. Osolíme, opepříme a pečeme na grilu nebo v troubě.
Podáváme s teplou nebo studenou brusinkovou omáčkou.
Omáčka:
Do vína dáme jemně nakrájenou šalotku, cukr, brusinky a citrónovou šťávu. Uvedeme k varu a vaříme do zredukování tekutiny na polovinu objemu.
Dochutíme tymiánem, rozmixujeme a zjemníme smetanou
|
| Více ... |
| Vložil: MirkaM dne 18.12.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Oříškové pečené, dělané strojkem | vánoční cukroví |
|
40 dkg polohrubé mouky
25 dkg másla
10 dkg cukru
14 dkg lísk. oříšků
2 vejce
½ vanilkového cukru
citr. kůra
|
| Více ... |
| Vložil: MirkaM dne 7.12.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Kokosové pečené, dělané strojkem | vánoční cukroví |
|
30 dkg polohrubé mouky;
12 dkg másla;
8 dkg cukru;
12 dkg kokosu;
1 vejce;
1 žloutek;
1 vanilkový cukr
|
| Více ... |
| Vložil: MirkaM dne 7.12.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Do konvice najemno nakrájejte nebo nastrouhejte 2-3 cm zázvoru (pozor, aby to nebylo příliš ostré) a přidejte 2-3 celé skořice. Zalijte horkou vodou, nechte 15-20 min. louhovat. Sceďte, přidejte citrónovou šťávu a když to trochu vystydne, tak med. Lze podávat horké i studené, možná i rum nebo vodka by se dala přidatJ), sklenici pěkně nazdobit … |
| Více ... |
| Vložil: MirkaM dne 7.12.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Na Makronky budem potřebovat.
4 bílky,špetku soli,180g cukru (může být jak moučkový tak krystal),1sáček vanilkového,200gořechů (zase záleží jen na vás jestli to budou vlášské nebo lískové a nebo i mandle.A já ještě přidávám nastrouhanou čokoládu tak vrchováté tři polévkové lžíce.A nebo 2dvě lžíce inst.kávy.
Ušleháme tuhý sníh se špetkou soli.A pak postupně přidáváme cukr,ale pomalu jinak to spadne.A pak zašleháme ty oříšky s čokoládou nebo kávou.
A já si to dávám do pevného igelitového sáčku a plním s tím papírové košíčky ,ale může se to stříkat rovnou na plech.
Trouba by měla být předehřátá na 180° A pečou se tak 15 až 25min.
Musí být vevnitř pevné |
| Více ... |
| Vložil: Holajda/Jiřinka98 a dvojčata02 dne 1.12.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Rafaelo - nepečené | vánoční cukroví |
|
suroviny: 50g másla, 50g vanilkového cukru, 150g bílé čokolády jemně nastrouhané, 2 lžíce rumu, šťáva z 1 citronu (nemusí být), 100g kokosové moučky
postup: máslo a vanilkový cukr vyšleháme do pěny, po té přidáme zbytek surovin. Děláme malé kuličky, které obalíme buď v kokosu nebo v jemně mletých mandlích.
Kuličky dáme odpočinout do lednice :)
|
| Více ... |
| Vložil: LenkaVa dne 30.11.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
[<<Předchozích 10] Poslední články ze všech deníků 11 až 20 z 80 [Dalších 60 >>] Upozornění: Dalších 17 článků v tomto výběru je soukromých (nemáte k jejich prohlížení oprávnění).
|
|
|