|
Všechny naše deníky
[<<Předchozích 30] Poslední články ze všech deníků 31 až 40 z 48 [Dalších 8 >>]
|
| Kuřecí masíčko na smetaně s NIVOU. | Recepty pro dětičky |
|
kuřecí prsíčka mrkev brokolice olivový olej zakysaná smetanu voda NIVA - 1 lžička
Kuřecí prsíčka nakrájet hodně na drobno, mrkev nastrouhat, brokolici předem trošku podusit. Na olivovém oleji osmahnout mrkev, maso. Přidat brokolici. Podusit do změknutí. Podlít trošku vodou, přidat zakysanou smetanu, stačí dvě polévkové lžíce a lžičku NIVY.
Jídlo není po nivě slané. Je tam toho jen trošku, ale chuťově to udělá své. Je to moc dobré.
Jako příloha buď vařené těstoviny, nebo brambory.
|
| Více ... |
| Vložil: Peťa & Ivka dne 27.8.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Tenhle recept mám od tchýně. A je opravdu supr. Pikant je určený na topinky. Ale já ho víc v zimě používám při vaření např. pod maso.
2 kg červené papriky 2 kg polozralých rajčat 2 kg cigule 1 obyčejná celá hořčice 3 ks feferonek 1 kelímek od hořčice octu 1/2 balíčku mletého pepře 12 dkg cukru 10 dkg soli 1 hlavička česneku
Všechno pomlet na masovém mlýnku, dát vařit. Od bodu varu vařit asi hodinku. Potom dát do skleniček a už se nesterilizuje. Jen dát "do deky"
Komu vadí šlupky a zrníčka z rajčat, tak rajčata se rozkrájí na čtvrtky rozvaří, přecedí a čistý protlak se přidá do zbývající zeleniny. |
| Více ... |
| Vložil: Peťa & Ivka dne 19.8.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Polévka z ovesných vloček | Receptíky pro děti - čekají na vyzkoušení. |
|
Musím vyzkoušet a upravit receptík i pro Ivku. Ovesné vločky má ráda. Zeleninovou polévku taky.
POLÉVKA Z OVESNÝCH VLOČEK Ingredience 8 dkg zeleniny 5 dkg Emco ovesných vloček 2 dkg másla, žloutek 2 menší syrová rajská jablíčka 1/8 l sladkého mléka nebo smetany |
 |
Postup přípravy: Očištěnou, opranou, na drobno rozkrájenou zeleninu dáme s ovesnými vločkami do horké vody vařit. Uvařenou zeleninu s vločkami prolisujeme, smícháme s vodou, ve které se vařily, omastíme přeškvařeným máslem a zahustíme žloutkem. Než polévku podáváme, vmícháme do ní mléko nebo smetanu a šťávu z prolisovaných, syrových rajských jablíček. Vložka: třený nebo špenátový svítek. Doba přípravy: 31 min Počet porcí: 5 |
| Více ... |
| Vložil: Peťa & Ivka dne 16.8.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Víkendový pobyt - ZOO Dvůr Králové | Dovolená, odpočinek..... změna je život. |
|
Vyjeli jsme v pátek, podle mapy jsme předpokládali, že cesta bude trvat max. 3 hodiny. No bohužel, měli jsme neskutečné „štěstí“ na všechny možné uzavírky, objížďky a ve finále i na nadměrný náklad. Kolona byla dlouhá tak čtyři, pět kilometrů. Když jsme jeli na dvojku, tak se dalo mluvit o štěstí. Za Hradcem už bylo líp a ve Dvoře Králové jsme byli za chvíli. Cesta trvala 4,5 hodiny. Ivetka zlatíčko. Nechápu, v tom vedru jsem byla protivná i já. Udělali jsme dvě zastávky. V autě spala 35 minut. Jinak byla vzhůru a sršela dobrou náladou a elánem.
Po příjezdu jsme šli na oběd. Tady trošku zavládlo zklamání. Jídelníček byl dost divný. Výběr asi z 10 jídel. Počínaje vepřovým řízkem a konče gulášem. Mezi tím se našla i svíčková. Klasická hospodská jídla. To mě chytila trochu panika, co s Ivkou. Ale obsluha nás hned vyvedla z omylu. Pouze obědy jsou tímto stylem, večeře už klasické minutky. Pro Ivetku nám uvařili zvláště. Tak jsem si s ní dala na oběd kuřecí plátek a dušenou zeleninu. A Ivka měla ještě pár brambor. Všechno bez soli a tuku. Bylo to fakt dobré.
Ty divné a dle mého netradiční obědy byly způsobeny tím, že restaurace a hlavní jídelna /ZOO/ měla jednu kuchyni. Tak se valila tato klasika a neměli prostor ani personál pro zvláštní vyvařování. ZOO jídelna byla formou samooblušného prodeje. Večeře už byli parádní. Ten oběd byl vyjímka. Druhý den jsme byli celý den v zahradě, na oběd jsme nešli, až na večeři. Tím pádem problém už nebyl žádný.
Během obědu nám nachystali pokoj, tak jsme se šli ubytovat. S ubytováním jsem byli moc spokojení. Prostorný pokoj + sociální zařízení. Všechno čistunké, voňavé. Ivetku samozřejmě nejvíc zaujal záchod. Doma ho moc nevidí, máme ho samostatný. Tak si teda užila. Několikrát jsme ji čapli jak má ruky až po lokty namočené v záchodové míse. O spotřebě toaletního papíru ani nemluvě:-)
Čekala jsem, že jí bude tak první den trvat než se rozkouká. Ale vyvedla nás hned z omylu. Málem skončila v bazenu. Hned se všema kamarád. Chodila pořád dokola, ošahávala květinky, roznášela hračky a nejvíc jí bavilo nám utíkat po schodech. To jsem teda docela infarktovala. Pokoje na prvním poschodí měly své schodiště. A že jich tam bylo. Tak to byla síla. Pořád musela mít někoho v patách.
Odpoledne šla v pohodě spinkat a my si konečně sedli ke kafíčku a užívali si relax. Bazen naprásklý, tak to nic pro nás.
V šest jsme šli na večeři, opět jídlo pro Ivetku zvlášť. Měla dušenou brokolici. V restauraci byla k dispozici jídelní židlička. Tak o problém míň. Dokonce v ní i vydržela sedět. Po večeři ještě procházka po zahradě a o půl osmé už Ivka chrněla.
Vstup do ZOO měli perfektně vyřešen. Ubytovaní na hotelu zaplatili jen 1x lístek a k tomu dostali volňáska. NA ten se potom chodilo další dny. Dalo se jít kdykoliv od 9:00 do 21:00. Večer jsme procházeli restaurací, ani jsme nemuseli chodit bránou. To bylo perfektní. Hned za restaurací bylo dětské hřiště, prolízky, houpačky. Pro děti akorát. A potom samozřejmě zvířátka.
Z domu jsme vzali i chůvičky. Tak Ivetka pěkně od půl osmé chrupkala a my měli volno. Motali jsme se pořád v dosahu chůviček. Ale malá byla tak KO, že se neprobudila do pěti do rána ani jednou. Kolem osmé večer v bazenu pusto, prázdno. Tak jsem si šla zaplavat. Sama. Drahá polovička je zmrzlinka. Užívala jsem si uplně prázdného bazenu a dala jsem si pořádně do těla. To nemělo chybu. Další večer repete.
Ráno Ivůšek nezklamal. Po šesté budíček a bouchala ručičkama na dveře. Tak jsme se chtě, nechtě museli vylíhnout taky:-) Po sedmé na snídani. První jsme nebyli:-)) Snídaně byli supr. Bylo z čeho vybírat. At už se jednalo o ovoce, pečivo, sýry, maso, zeleninu.
A po snídani hurááá do ZOO. Prolezli jsme co se dalo. Na autobusovou safari jsme se kvůli horku nakonec nevydali. A taky Ivka už toho měla dost. Docela mě to mrzí, určitě by bylo na co koukat. Tak příště, aspon máme důvod se vrátit.
Ze všech zvířátek se Ivetce nejvíc libili kačeny. To jsme měli co dělat, aby za nima nehupla. Byla totálně u vytržení. Ale aby nám řekla, jak ty kačenky dělají to ne:-) Potom ještě kozičky, poníci a hyeny a takové ty ošklivé psí zvířátka. Reagovala na ty zvířátka, které zná z knížek. Tak jsem měla radost, že to aspon k něčemu bylo.
Taťka Ivetce slíbil, že si v zooshopu může vybrat jakékoliv zvířátko. Tak jsem se těšila na pořádně velikou žirafu nebo jiné velké telátko:-))) A Ivetka? Z celého obchodu ( a že byl našlapaný) si vybrala téměř nejmenšího plyšového medvídka s šálou kolem krku. Toho bafla za tlapku a už nepustila. Tak tatínek pořádně ušetřil.
Ivka se prospala i s medvědem v kočárku. My ve dvě hodiny grogy, Ivka plná života. Na hotelu pořád lítala v atriu, to znamená, že někdo z nás za ní. Motala nožičkama jak šlaušek, ale spát nee. V každém případě jsme byli tak hotoví, že Ivka šla bez diskuzí odpočívat do postýlky. Nespala, ale hodinku tam cosi žvatlala. Na oběd jsem Ivetce vzala polívku /vývar/. Měla jsem z domu ovesné vločky, tak jsem je dala do polívky. Ivka se nabouchla a bylo dobře.
Musím fakt říct, že s jídlem vycházeli všemožně vstříc. Na večeři jsem si dala grilovaného lososa, tak mi ho na mou žádost udělali jen lehce osoleného a omáčkou nepolili, ale dali do omáčníku. Jako přílohu plný talíř dušené brokolice a mrkve. Tím pádem Ivetka snědla to co může a já se dobouchla ostatním. Toho lososa si teda dala, na mě zbyla brokolice:-))
Nejvíc jsem měla obavy z toho, jak vydrží sedět v restauraci, jestli tam nebude řvát. Dalo se to. Sedět vydržela docela dlouho, když už toho bylo hodně, tak si ji jeden z nás vzal na ruky a šel ukazovat obrázky na zdi.... Jídlo po zemi neházela, příbory taky ne. Vážně jsem byla překvapená, byla moc hodná.
Celý ten pobyt byl velice příjemný. S dítětem je to jiné, než bez. Hotel sice nebyl nejlevnější, ale za komfort se platí. Nám to tam vyhovuje. Pěkně si odpočineme, užijeme. Vím, že bez problémů můžu udělat v noci mlíko (varná konvice na pokoji). Mám kam dát potraviny (lednice na pokoji). Po domluvě vím, že restaurační jídlo taky nebude problém. Tak žádné „překvapení“ se nekonalo.
Všem můžu tímto pobyt v hotelu SAFARI ve Dvoře Králové jen doporučit.
|
| Více ... |
| Vložil: Peťa & Ivka dne 9.8.2004 | | 1 komentář | Přidej komentář |  |
|
|
| Rajská polévka | Recepty pro dětičky |
|
Původní dospělácký recept upravený pro děti.
spařená a oloupaná rajčata středně velká cibule malá karotka řapíkatý celer 2 lžíce olivového oleje 2 lžíce rajčatového pyré 1 lžička cukru 2 bobkové listy horký zeleninový vývar z kostky
spařená rajčata zbavíme zeleného místečka po stopce a nakrájíme na čtvrtky cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme nadrobno
Do hrnce dáme olivový olej, na něm orestujeme nadrobno nakrájenou zeleninu (cibule, mrkev, celer), podusíme do změknutí. Přilijeme rajčatové pyré a zamícháme dokud se směs zeleniny nespojí. Nakrájená rajčata posypeme lžičkou cukru, přidáme do hrnce spolu s bobkovým listem. Pod poklicí dusíme dokud si rajčata nepustí štávu. Přidáme vroucí zeleninový vývar. Vaříme velmi zvolna ještě 25 minut. Hrnec sundáme z ohně, necháme mírně vychladnout, vyjmeme bobkový list a rozmixujeme.
MOJE TIPY:
Na vývar z kostky používám zeleninový bujon WURZL BIO. Neobsahuje glutaman sodný a použitá zelenina je produktem kontrolovaného ekologického zemědělství.
Rajčatové pyré používám od firmy VALFRUTTA. Dělají i jiné výborné rajčatové výrobky, např. konzervovaná loupaná rajčata.
Polévku už nijak nepřisoluji, v bujonu je mořská sůl. A rajčatové pyré je taky lehce osolené.
Neměla jsem řapíkatý celer, tak jsem přidala místo toho zelenou celerovou nať, kterou jsem po vyvaření vyjmula.
A protože polévka je na můj vkus (s ohledem na krmení prcka) hodně řídká, tak jsem uvařila rýži a dala ji do polévky. Stejným způsobem se dají použít i těstoviny.
Do polevky lze přidat lžičku zakysané smetany. Nebo další obměna je lžička bazalkového pesta.
S bazalkovým pestem jsem to jedla já a nemá to chybu.
Polévka v jednom hrnci se dá ve finále upravit podle chuti a potřeby jedlíků:-) |
| Více ... |
| Vložil: Peťa & Ivka dne 30.7.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| RATATOUILLE (ratatuj) - francouzské lečo. | Recepty pro dětičky |
|
Zajímavé je, že je bez masa a vajíčka.
Podle mě není ve složení nic nevhodného pro děti. Jen to koření (sůl, pepř). Pepř se dá použít až na talíři a troška soli neublíží.
lilek středně velké cukety zralá rajčata velké červené papriky plechovka loupaných rajčat 4 stroužky česneku olivový olej cibule rozmarýn, timián sůl, pepř.
Nakrájíme lilek, rajčata a cibule na kostičky, papriku na proužky, 3 stroužky česneku na plátky. Cuketu na menší špalíčky.
V hrnci rozpalíme olivový olej, dozlatova opečeme lilek, pak papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketa.
Zalijeme rajčaty z plechovky včetně štávy a polodkryté půl hodiny dusíme. Šťava by měla být pryč a mělo by to mít docela hustou konzistenci.
Přidáme dvě lžíce studeného olivového oleje, zbylý rozdrcený česnek a bylinky.
Podáváme horké s pečivem.
JAK JSEM SI RECEPT UPRAVILA JA?:
- neměla jsem konzervované rajčata, jen pyré, tak jsem přidala víc čerstvým rajčat a k tomu přiměřeně pyré. Rajčata jsem spařila a zbavila slupek.
- protože se mnou bude jíst i Ivuška, tak jsem nedala poslední česnek a nepepřila.
- rozmarýn a timián taky nebyl, lehce jsem použila bylinkovou sůl, která tyto bylinky obsahuje.
- dělala jsem to ne v hrnci ale na velké panvici. Vzhled nádherný a ta vůně a chuť. Paráda.
|
| Více ... |
| Vložil: Peťa & Ivka dne 30.7.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Rýžový nákyp vs. rýžová kaše | Receptíky pro děti - čekají na vyzkoušení. |
|
Nákyp : uvaříš rýži ve vodě/já ji normálně dusím/ a pak ji dáš do mléka a vaříš dál . Jak je trochu rozvařená, osladíš, dáš žloutky, máslo a 1/2 bílků na sníh. Vrstvíš do pekáče střídavě s ovocem/jdou i švestky / Na konec nahoru zbytek sněhu a zapéct asi půl hodiny/ je třeba kontrolovat /. Do sněhu je třeba dát taky cukr.
Kaše je vařená rýže v mléce a ochucená cukrem, máslem a ovocem nebo kakaem-skořicí.Výborná je s meruňkami, nebo jablky a banánem. |
| Více ... |
| Vložil: Peťa & Ivka dne 27.7.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Těstoviny a majdy k tomu. | Recepty pro dětičky |
|
Těstoviny vařím VRTULE zn. Panzani. Jsou bezvaječné, obsahují lepek. Vrtule jsou dobré, protože se na ně dobře zachytí omáčka.
Uvařené těstoviny rozdělím na dva díly, větší přidám k omáčce, menší dám do misky a Ivetce na stoleček k židličce. Krásně se těmi vrtulkami sama krmí:o)
Zatím jsem dělala omáčky dvě.
Omáčka rajčatová.
Potřebujeme jedno spařené rajské jablíčko. Nakrájíme ho na malé kostičky. Pecičky nechávám, nevadí nám. Když nejsou rajčata, tak je možné použít rajčatovou dřeň od firmy Valfrutta. Je bez šupek a zrníček. Ale pozor tyto rajčata jsou jemně solené, tak už nepřidávat do jídla sůl.
Na olivový olej dáme orestovat cibulku, přidáme nakrájenou cuketu (možná by byla lepší nastrouhaná) a po orestování přidáme rajčata. Zakryjeme a dusíme. Do hotové omáčky přidáme uvařené těstoviny, důkladně spojíme. Posypeme nadrobno nakrájenou pažitkou nebo kouskem bazalky.
Omáčka špenátová.
Na tuto omáčku potřebujeme dvě zmrzlá "vajíčka" listového špenátu. Špenát necháme lehce povolit. Na olivový olej dáme špenát podusit. Potom ho rozmixujeme a přidáme zakysanou smetanu, případně umělé mléko. Můžeme přidat i natvrdo uvařený žloutek. Omáčku spojíme s těstovinama.
Spenát upravený do vajíček je naprosto ideální. Vezmu kolik potřebuji. Jinak se dělá v kostkách a toho je moc. A navíc špatně se z něj ukrajuje.
|
| Více ... |
| Vložil: Peťa & Ivka dne 25.7.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Ovocná přesnídavka. | Recepty pro dětičky |
|
Ovoce dozrává v plném proudu, tak se podělím s našim ovocným čarováním.
Základní recept na přesnídávku.
1 kg očištěných a na kostičky nakrájených jablek. 1 kg dalšího očištěného ovoce (jahody, merunky, broskve, borůvky.....)
Ovoce se rozvaří, rozmixuje, podle potřeby se přisladí hroznovým cukrem. Podle receptu se má přidat prášek vanilkovového pudingu. Poprvé jsem dala, zhoustlo to víc, ale myslím, že kvůli hustotě tam být nemusí. V další várce zkusím bez. Směsí naplníme přesnídávkové skleničky, uzavřeme a 20 minut sterilizujeme. Já zavařuji v troubě. Troubu rozpálím na 150-200 stupnů. Vysoký plech vyložím novinama, naskládám sklenice, zaleji vodou. Vody tolik, aby skleničky byly ponořené asi 1-2 cm. Nechám v troubě 20 minut. Pokud je to jen jedna várka, tak nechám do rána. Pokud bude plechů více, tak si do bedýnky dám deku, na deku naskládám skleničky víčkem dolů, přikryji dekou a nechám do druhého dne vychladnout.
Jahodová je hotová už víc jak měsíc a drží se. Žadné kvašení ani jiné kažení.
A protože máme teprve léto a jablka jsou pekelně drahá, tak zatím zpracovávám jen tu druhou ovocnou složku.
Hodně zralé ovoce se rozvaří, případně přisladí, dá do skleniček sterilizovat. Mám tak zatím udělané jahody, meruňky. Budu vařit ještě broskne, zelené ringle, červené ringle.
Ovocné přesnídávky dovařím na podzim, až budou jablka.
Ovocný základ se dá použít do jogurtů, kaší. Do sladké rýže (nevím jak se origoš jmenuje).
|
| Více ... |
| Vložil: Peťa & Ivka dne 25.7.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Príma svačinka | Recepty pro dětičky |
|
U nás hodně oblíbená.
Do hrníčku dám dvě polévkové lžíce ovesných vloček (EMCO), zaliju horkou vodou a nechám nabobtnat. Sliju přebytečnou vodu.
Dál použiju ovoce. Jakékoliv, fantazii se meze nekladou. Nejlíp podle sezony, nebo je možné použít mražené, nebo zavařené ovoce.
Tak např. banán, broskev, merunky, nektarinka, hroznové víno, ringle, maliny, jahody, jablka. Libovolné kombinace.
Ovoce zbavím šlupek, pecek nebo peciček a rozmixuji. Jablka jen nastrouhám. Přidám namočené ovesné vločky.
A je to hotové.
|
| Více ... |
| Vložil: Peťa & Ivka dne 25.7.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
[<<Předchozích 30] Poslední články ze všech deníků 31 až 40 z 48 [Dalších 8 >>] Upozornění: Dalších 79 článků v tomto výběru je soukromých (nemáte k jejich prohlížení oprávnění).
|
|
|